Na križišču Letališke in Leskoškove ceste je konec septembra odprla vrata poslovna stavba DCB Montana, ki je projekt istoimenskega podjetja. Objekt, vreden okoli 30 milijonov evrov, ima deset nadstropij in tri poslovne etaže. V neposredni bližini avtobusne in železniške postaje pa slovaško podjetje Corwin gradi petnadstropno poslovno središče Vilharia. Ob glavni postaji bo stala še Emonika, ki bo med drugim prav tako ponujala najem pisarniških prostorov.

To so le zadnji trije primeri novih poslovnih središč, ki se gradijo v prestolnici. »Povpraševanje je predvsem po modernejših, varčnih, delu prijaznih in prilagodljivih pisarniških prostorih,« je pojasnil specialist za poslovne nepremičnine iz podjetja Mesto nepremičnin Niko Maučec. »Glavni razlog je, da že dlje časa ni bil zgrajen poslovni objekt, ki bi zadostoval kriterijem trajnostne gradnje in možnosti prilagoditve poslovnih prostorov, kot jih uporabniki v tem času potrebujejo,« je razloge za množično gradnjo navedel Niko Maučec.

»Zaradi vedno večje ponudbe novogradenj se stare nepremičnine cenijo. Imajo nižjo najemnino in višje stroške, novejši objekti pa imajo višjo najemnino in nižje stroške. Skupna cena je tako podobna, vendar pa je vsak raje v sodobnem kot pa starem objektu,« je situacijo na najemniškem trgu opisal specialist za poslovne nepremičnine iz agencije Ljubljana nepremičnine Domen Plestenjak. »Adaptacija starega poslovnega objekta je zelo draga, vendar potrebna zaradi dotrajanosti, potratnosti in neatraktivnosti,« je še poudaril Domen Plestenjak. »Zaradi razdrobljenega lastništva te enote niso celovite, enotne, temveč so delne, parcialne. Z dokončanjem projektov Emonika, Vilharia in projekti v BTC bo na trgu vzpostavljena še večja konkurenca. Dodatni poslovni prostori za mesto velikosti Ljubljane zato ne bodo potrebni.«

Poslovni prostori za najem

Pogodbo za najem 7700 kvadratnih metrov prostorov je s podjetjem Corwin že podpisala Zavarovalnica Generali. »Vilharia združuje zdravo delovno okolje z močno zavezanostjo trajnosti, kar sta tudi bistveni prednostni nalogi zavarovalnice,« je sporočila predsednica uprave Zavarovalnice Generali Vanja Horvat.

»Gradbena dela pri projektu Vilharia bodo končana konec leta 2025, stavba pa bo najverjetneje v uporabi še pred poletjem 2026,« je ocenil direktor podjetja Corwin Slovenija Michal Maco. Povedal je še, da se
z zaključkom projekta opazno poveča povpraševanje po prostorih, vendar se najemniki ne želijo medijsko izpostavljati.

»Lastništvo nepremičnine predstavlja dokaj visok strošek in obremenitev. Tudi davčna optimizacija in večja fleksibilnost pri širjenju in krčenju pripomoreta k temu, da se podjetja odločajo za najem prostorov in ne nakup,« je pojasnil Domen Plestenjak. »Investitorji praviloma gradijo večje projekte za oddajo in ne prodajo, manjše projekte pa gradijo zase.«

Novejši prostori sledijo smernicam trajnostnega razvoja

Poslovna stavba DCB Montana stoji na mestu prej dokaj degradiranega poslovnega okolja. »Montana bo postala svetilnik za vse bodoče stavbe na območju,« je sporočila direktorica DCB Montana Diana Dimnik. Šlo naj bi za prvi korak pri preobrazbi industrijske cone Ljubljana Moste v živahno in dinamično okolje. Tudi podjetje Corwin deluje po filozofiji prenove degradiranih območij, zaradi česar bo Vilharia stala na prej slabo izkoriščenem betonskem območju. Za projekt je podjetje letos dobilo posojilo v višini 75,6 milijona evrov.

Stavbi DCB Montana in Vilharia sledita smernicam trajnostnega razvoja, uporabe kakovostnih materialov in ohranjanja okolja. Zadnje v Corwinu dosegajo predvsem z zelenimi strehami, ki zmanjšajo učinek toplotnega otoka, uporabo tehnologije, ki zmanjšuje porabo virov in ogljični odtis, ter naprednim zadrževanjem deževnice, ki preprečuje poplave.

Domen Plestenjak, specialist za poslovne nepremičnine: »Za uporabniku prijazne nepremičnine so uspešna podjetja pripravljena plačati višjo najemnino, da bi se njihovi zaposleni dobro počutili na delovnem mestu in bili učinkovitejši.«

 

Prijazni tudi za uporabnike

Projekt Vilharia bo spominjal na poslovne prostore stavbe Blumental v Bratislavi, kjer je sedež podjetja. Za boljšo produktivnost, zmanjšanje bolniških odsotnosti in izgorelosti med zaposlenimi bodo imeli najemniki na voljo prilagodljivo pisarniško opremo, LED-osvetlitev, pametni sistem za preverjanje kakovosti zraka in prezračevanja v prostoru ter še veliko drugega. »Trajnost je nujnost, saj gradimo za več generacij. V Ljubljano želimo prinesti kvaliteten prostor z lokalnim kontekstom,« je povedal lastnik podjetja Corwin Marián Hlavačka.

Najemniki pisarniških prostorov v Vilharii bodo imeli na voljo odprt prostor z gostinskimi, trgovskimi in drugimi storitvami. Zgradba DCB Montana pa poleg pisarniških prostorov ponuja še galerijo, restavracijo z vrtom in kavarno. Vsaka pisarniška enota v zgradbi ima lasten vhod, sejno sobo in kuhinjsko nišo. Obe stavbi ponujata prostore za rekreacijo.

»Za uporabniku prijazne nepremičnine so uspešna podjetja pripravljena plačati višjo najemnino, da bi se njihovi zaposleni dobro počutili na delovnem mestu in bili učinkovitejši,« je zaključil Domen Plestenjak. 

Načrtujejo tudi gradnjo stolpnice

Vilharia pa ni ne prvi niti zadnji projekt podjetja Corwin v Ljubljani. Sloveniji so se prvič predstavili s stanovanjskim kompleksom Kvartet, kamor so se prvi stanovalci vselili v začetku letošnjega leta. Z letom 2026 načrtujejo začetek gradnje stanovanjske stolpnice Nordika ob Masarykovi cesti. V stolpnici, ki bo imela 24 nadstropij, bo prostor za 290 stanovanj ter številne trgovine, storitvene in javne prostore. Poleg običajnih parkirnih mest bodo imeli najemniki na voljo tudi 550 parkirnih mest za kolesa. Bolj dolgoročni načrt predstavlja projekt Kolinska, ki naj bi zagotovil prostor za okoli tisoč stanovanj. Projekt Linhartov kvart ostaja še nedorečen.

 

Priporočamo