Petdesetkrat naj bi nekdo zabodel petnajstletnika v Marseillu na jugu Francije, nato pa naj bi ga še živega zažgal, je o sredinem grozovitem umoru spregovoril tožilec Nicolas Bessone. Dosedanja preiskava je pokazala na povezavo s preprodajo drog in tolpami. Najstnika je prek družbenih omrežij najel 23-letni zapornik (domnevni pripadnik skupine DZ Mafia), njegova naloga pa je bila konkurenta zastrašiti tako, da zaneti požar na njegovih vratih. Petnajstletnik naj bi bil za opravilo plačan 2000 evrov. Pripadniki rivalske tolpe so ga pri tem zasačili, našli so tudi pištolo, ki jo je imel s seboj. Za kazen so ga do onemoglosti zabadali, potem pa še živega zažgali, je pojasnil tožilec. Po poročanju France24 je njegovemu vrstniku uspelo pobegniti krvnikom.

Za maščevalni ukrep najeli 14-letnika

Zgodba se tukaj še ni končala. Isti 23-letni zapornik je na omrežja objavil še en »oglas«, s katerim je 14-letnika najel za povračilni, maščevalni napad na rivalsko tolpo, za kar je obljubil 50 tisoč evrov. Ta je za prevoz najel 36-letnega nogometaša Nessima Radmana, ki je za dodaten zaslužek delal kot voznik, mu naročil, kam ga naj odpelje in naj ga tam počaka. Ko se ta z načrtom ni strinjal, ga je 14-letnik ustrelil v glavo. Fanta so aretirali. Streljanje je priznal, a trdi, da se je pištola sprožila po nesreči.

»Lahek« denar

Žrtve in storilci kaznivih dejanj v Marseillu so po navedbah tožilca Bessona vse mlajši, najstniki pa se odzivajo tako na oglase za prodajo droge kot za ubijanje. Okrožni državni tožilec Franck Ratoul pa je pred kratkim komentiral, da so mladi obsedeni s tem, kako enostavno pridejo do veliko s krvjo umazanega denarja, zaradi česar človeško življenje zanje izgubi prav vsak pomen.

V nasilnih spopadih, povezanih z drogo, je letos v tem pristaniškem mestu na sredozemski obali umrlo 17 ljudi, lani v celem letu 49. Za nadzor nad zelo dobičkonomskih trgom mamil se bori več kriminalnih združb, med drugim DZ Mafia in Yoda. Marseille je drugo največje mesto v Franciji, a eno najrevnejših v državi in prežeto z nasiljem, povezanem z drogami.

Priporočamo