Vino so ponarejali v Italiji in ga razpošiljali po vsem svetu, policisti pa so v hišnih preiskavah v Torinu in Milanu poleg večje količine vina zasegli tudi etikete in različno opremo za polnjenje vina v skupni vrednosti okoli 1,4 milijona evrov, več kot 100.000 evrov pa so zasegli tudi v gotovini in drugih dokumentih. Aretirali so šest osumljencev.

Povezave z aretiranim Rusom

Med forenzičnim delom preiskave so ugotovili tudi postopke oziroma tehnike, s katerimi so kriminalci ponarejali visokokakovostno francosko vino, ugotovitve pa so povezali tudi z izsledki ene izmed prejšnjih podobnih in uspešno zaključenih preiskav. Povezave so odkrili tudi med preverjanjem pokrovčkov in etiket na ponarejenih vinskih steklenic. Že leta 2014 so na hrbtni strani etikete na eni izmed steklenic namreč našli sled, ki jih je pripeljala do osumljenca iz predhodne preiskave. Leto kasneje so aretirali Rusa, ki je bil povezan z dvema italijanskima vinarjema.

Leta 2019 so se v Evropi, predvsem na švicarskem in italijanskem trgu ponovno pojavili ponaredki dragega vina, tokratna preiskava pa je pokazala, da nove ponaredke prodajajo skupaj s starimi ponarejenimi steklenicami vina. Zato so si preiskovalci pri iskanju osumljencev lahko pomagali tudi z ugotovitvami iz deset let stare preiskave.

Priporočamo