Kriminalisti po dlje trajajoči in kompleksni preiskavi poslovodni osebi sumijo več kaznivih dejanj, in sicer preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti, ponareditve ali uničenja poslovnih listin, poslovne goljufije ter zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Osumljenca sta kazniva dejanja storila pri izvajanju gospodarske dejavnosti v obliki grosistične prodaje, ko sta za pridobivanje svežih likvidnostnih sredstev v okviru t.i faktoring poslov ponaredila veliko število poslovnih listin. Te so v poslovnem odnosu do finančnih družb in banke služile kot dokaz razpolaganja s terjatvami, na podlagi česar je osumljena družba pridobivala svež denar.

Denarja osumljenca nista uporabila namensko oz. za zagotavljanje gospodarske dejavnosti, temveč za financiranje rasti podjetja, ki ni temeljilo na dejanskem poslovanju, plačilu že zapadlih drugih finančnih obveznosti ter za nakup stanovanjske hiše namenjene zasebni rabi.

Zaloge iz družbe sta po blokadi transakcijskih računov in ob bližajočem insolvenčnem postopku pred bodočimi upniki umaknila tako, da sta jih prodala s pomočjo druge pravne osebe.

Z vsemi opisanimi kaznivimi dejanji sta osumljena sebi in družbi, ki sta jo upravljala, pridobila več kot devet milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Priporočamo