»Zelo mi je žal, da se je to zgodilo. Dogodek iskreno obžalujem. Če bi lahko čas zavrtel nazaj, bi to storil. Oškodovancu se tudi iskreno opravičujem,« je na celjskem okrožnem sodišču na predobravnavnem naroku dejal 38-letni Patris Jahiri, v Sloveniji rojeni kosovski državljan, ki je 1. januarja predlani okoli 10.45 na Ljubljanski cesti 54 v Celju v bližini stolpnic v naselju Plava laguna zagrešil dve kaznivi dejanji. Kot mu očita obtožnica, je tisti dan na pešpoti proti stanovanjskim blokom tri leta starejšega oškodovanca Aleša S. najprej poškropil s solzivcem, da bi ga onesposobil za obrambo, nato pa ga z nožem z vsaj petcentimetrskim rezilom štirikrat zabodel. Zabodel ga je v prednji in zadnji del prsnega koša, poškodoval mu je tudi jetrni lok in lopatico ter mu s tem, kot je v obtožnici zapisal tožilec Gorazd Kacijančič, poskušal vzeti življenje.

Nič nismo slišali o tem, čemu naj bi obtoženi sploh zagrešil poskus uboja, saj je sodnik na predlog dveh zagovornikov obtoženega soglašal, da se javnost v nekaterih delih izključi iz sodne dvorane.

Dejanje je ostalo pri poskusu zgolj zato, ker se je konica noža ustavila na kosti lopatice. Prav tako je s solzivcem poškropil oškodovančevo leto in pol staro hčerkico ter ji pri tem prizadejal lažje telesne poškodbe. Lahko pa bi tudi pri njej nastopila dihalna stiska, lahko bi ji tudi hudo poškodoval roženico, je tožilec zapisal v obtožnici. Ko je Jahiri slišal, da je oškodovanec po telefonu poklical policijo, je s kraja pobegnil. Celjski policisti so ga kar nekaj časa po dogodku iskali, njegovo fotografijo pa javno objavili in pozvali javnost, naj ljudje takoj obvestijo policijo, če ga kje opazijo.

O otrocih za zaprtimi vrati

So pa domnevali, da bi lahko pobegnil na Kosovo, in prav tam so ga organi pregona tudi izsledili in prijeli. Od septembra 2022 do oktobra lani je bil v priporu, nekaj časa tudi v hišnem. Po izročitvi naši državi pa je od marca letos na predobravnavni narok na celjskem sodišču čakal v celjskem priporu. Še pred prihodom na sodišče je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde in se pogodil za enotno kazen tri leta in osem mesecev zapora za dve očitani kaznivi dejanji. Sodnik David Špernjak se je po tehtnem premisleku odločil, da bo priznanje sprejel. Žal na sodišču nismo slišali nič o tem, čemu naj bi obtoženi sploh zagrešil hudo kaznivo dejanje poskusa uboja, saj je sodnik na predlog dveh zagovornikov obtoženega soglašal, da se javnost v nekaterih delih izključi iz sodne dvorane. Obtoženi je to upravičeval s tem, da je oče treh mladoletnih otrok, o katerih je tudi govoril za zaprtimi vrati. Ravno zaradi skrbi za otroke, pa tudi zaradi bolnih staršev, je sodišču tudi predlagal, da bi kazen prestajal na odprtem oddelku celjskih zaporov. Narok za izrek kazenske sankcije je sodnik Špernjak v nadaljevanju prekinil, ker niso povsem jasni datumi, kdaj je bil obtoženi v priporu na Kosovu. Sodišče bo zato pri pristojnih organih opravilo poizvedbe, narok pa se bo nadaljeval in končal 5. novembra. 

Priporočamo