Živali na obisku

Gasilci, reševalci in policisti večkrat priskočijo na pomoč tudi kakšni živali. Iz krošenj rešujejo prestrašene mucke, iz kanalizacije pa tudi psičke in vanje ujete ptiče. Pred dnevi jih je na Dragonji obiskal mladič divjega prašiča, ki so ga ob močnem nalivu zavili v odejo, izgubljeno žival umaknili na toplo in varno, potem pa jo predali lokalni lovski družini. Le upamo lahko, da so kmalu našli prašičkovo mamo in ga vrnili pod njeno okrilje. Koprske vodnike psov je pred kratkim obiskal ježek, ki se je v njihovi družbi najedel in napil, da se je verjetno kar odkotalil domov v gozd, kandidate na višji policijski šoli pa je s svojim obiskom počastil veličasten pav in poziral za fotografijo. Simpatičen obisk so prejeli tudi bohinjski gorski reševalci in sicer rešeno malamutko Emmo in njeno skrbnico. Fantom sta se prišli zahvalit za pomoč v gorah, ko je psičko pičila kača, zahvalo pa sta pospremili tudi s košaro dobrot. Zadovoljni so bili vsi.

Lopovi poštene sorte

Še so dobri ljudje na svetu! In zmikavti s čutom za sočloveka. To potrjuje zgodba iz Acerre pri Neaplju, kjer so prejšnji vikend nepridipravi iz hiše odnesli tudi nemškega špica Mauija. Kuža je bil najboljši prijatelj in vse od njenega tretjega leta sopotnik dvanajstletne deklice, ki se ji je z njegovim neprostovoljnim odhodom podrl svet. »Zelo je navezana nanj, pomeni ji vse. Pozivam vas, da ji ga vrnete, saj se brez njega ne počuti dobro. Ostalo lahko obdržite,« jih je prek posnetka nagovoril dekličin oče. Dramo so spremljali po celi Italiji, pogovori o tem, ali bodo žival vrnili ali ne, so vršali tako za domačimi mizami kot po kavarnah, barih, na delovnih mestih. Trgalo se jim je srce. Potolažiti so jo hoteli z lastnimi špici, ki bi ji ga odstopili, zbirali pa so tudi denar za novega. Mnogi so očetovo prošnjo na omrežjih delili naprej in tako je poziv dosegel tudi kradljivce. »Gospod, mi smo res lopovi, toda poštene sorte,« je dva dni po tatvini očetu po telefonu sporočil glas kriminalca in pristavil, da družino pred vhodom čaka dostava. Bil je Maui. Srečanje je bilo zagotovo ganljivo, prigoda pa je vrnila vsaj kanček vere dobroto in sočutje ljudi.

Pustila le gole stene

Hrvaški in srbski državljan sta se na lokal v Umagu, čigar lastnik je sicer 55-letni Slovenec, spravila na prav poseben način. Odnesla sta bolj ali manj vse, kar je bilo v njem vrednega, pa tudi še kako ne tako zelo vredno reč. Odpeljala sta hladilnike, pomivalni stroj, peč za peko pice, žar, ledomat, šank (!), še vso drugo kuhinjsko opremo, vitrine, sef, s seboj pa odnesla tudi mize in stole. Če bi lahko, bi odnesla celo stavbo, so se pošalili v hrvaških medijih. Ko je lastnik dva dni kasneje videl gole stene in nered po prostoru, je ostal brez besed. S tatvino inventarja sta mu povzročila za več kot sto tisočakov škode. Zgodba ima, kakopak, ozadje. 67 in 39 let stara tatova naj bi bila pravzaprav žrtvi. V lokalu sta bila nekoč zaposlena, lastnik pa naj jima ne bi izplačal več plač, kakor jima tudi ni plačeval prispevkov za socialno zavarovanje. Koliko naj bi jima bil dolžan, ni znano. Očitno pa dovolj, da sta se zatekla k neobičajnemu načinu »poravnanja računov«. Za seboj sta pustila toliko dokazov, da ju je policija zlahka našla.

Izdal ga je telefon ...

Sam sebe pa je »pokopal« tudi 22-letni Dion iz ameriškega Connecticuta, ki se je najprej z ukradenim ferrarijem zaletel v policiste (v zasedi so ga čakali na bencinski črpalki), nato pa jim celo uspel pobegniti. A konec dober, vse dobro. Avto je pristal nazaj doma. S spretnim tatom jeklenih konjičkov so se srečali že nekaj dni kasneje, ko je znova kradel. A je naredil usodno napako, za katero sploh ni vedel. Lastnik ukradenega vozila je imel v avtu namreč slušalke, ki jim je lahko sledil. Te so jih privedle tako do pol milijona vrednega avta kot do dveh mladih tatov (Dion je na avanturo tokrat vzel 18-letnega vajenca). A to še ni vse. Ko je bežal, je Dion v ukradenem avtu pozabil svoj telefon, na katerem so policisti našli bahave objave fotografij tatu z ukradenim avtom. S temi bodo verjetno zabili žebelj v njegovi krsti …

Priporočamo