Po navedbah očividca, ki je dopoldan kmalu po napadu poklical policijo, je napadalec v Southportu zabodel več mladih deklet. Policija je zatem potrdila, da je bilo ranjenih več ljudi, in da so napadalca pridržali, mu odvzeli nož ter ga odpeljali na policijsko postajo.

Pozneje je predstavnica policije na novinarski konferenci po navedbah BBC povedala, da sta bila v napadu ubita dva otroka, še devet pa je poškodovanih, od tega jih je šest v kritičnem stanju. Huje ranjena sta tudi dva odrasla, ki sta po navedbah policije skušala zaščititi otroke.

Napadalca, 17-letnika iz bližnje vasi Banks, sumijo umora in več poskusov umora.

Napad se je po navedbah britanskih medijev zgodil v plesni šoli, kjer so potekale tematske delavnice plesa in joge za otroke. Policija je ob tem sporočila, da napada ne obravnavajo kot terorističnega, motiv zanj pa še ni znan.

Britanski premier Keir Starmer je v objavi na omrežju X kmalu po napadu sporočil, da je globoko užaloščen zaradi napada v Southportu, in se zahvalil policiji za »takojšen odziv«. Pozneje je v izjavi za BBC dodal, da so današnji dogodki resnično grozljivi, in da je »celotna država globoko pretresena«.

 

 

Priporočamo