»Obžalujem veliko stvari v življenju, a vem, da nisem ubil Sabostjana K. in poskušal vzeti življenje Demirju B. Zato prosim, da se mi sodi pravično,« je danes senat ljubljanskih višjih sodnikov pod vodstvom Nine Drozdek Draganić pozval 28-letni Mirko Pilinger - Miki. Obravnavali so pritožbi na sodbo, s katero je bil Pilinger obsojen na 30 let zapora, 22-letni Dejan Novak pa na 19. Gre za krvavi dogodek, ki je 3. septembra predlani dvignil na noge romsko naselje Brezje pri Novem mestu in v katerem je 22-letni Sabotjan K. umrl, Demir B. pa je bil hudo poškodovan. Na oba naj bi z vojaško avtomatsko puško streljal Pilinger, zato so ga februarja na sodišču v Novem mestu obsodili zaradi umora in poskusa uboja. Novaka pa zaradi pomoči pri teh kaznivih dejanjih.

Tistega večera naj bi na cesti Mirna Peč - Novo mesto Novak z audijem A6, v katerem je bilo več oseb, tudi Pilinger, namenoma zapeljal pred seata alhambro. Pilinger naj bi nato izstopil in začel streljati na seata, v katerem sta bila med drugimi Sabostjan K. in Demir B. Šlo naj bi za maščevanje. Pilinger je nekaj dni pred tem partnerici povedal, da ima ljubico. Odselila se je, da bi mu dokazala, da je drugim še vedno privlačna, pa je prek facebooka navezala stik s Sabostjanom. Pilinger jo je nato sicer prepričal, da se je vrnila, a njenega (dvodnevnega) flirtanja ni pozabil, je ocenilo sodišče. Žrtvina sestra je pričala, da je usodnega dne popoldne Pilingerja srečala v trgovskem centru in rekel ji je, da bodo »danes pokale kosti«. A teh besed ni vzela za mar.

Ko so ga ustrelili, ni imel pištole

Pilinger se je zagovarjal, da ga v audiju sploh ni bilo. Bil je doma, ko je zaslišal strele s ceste. Šel je pogledat, videl, da strelja Sabostjan K. in se ustrašil za partnerico, ki je bila v audiju, na katerega je streljal Sabostjan. Zato je tudi sam začel streljati, a v silobranu. Prepričan je tudi, da ni nikogar zadel. Novak pa je trdil, da je šlo za nesrečo; seat pred njim je vozil počasi, zato ga je začel prehitevati, ker pa je nasproti pripeljal drug avto, se je umikal in zavil pred seata. Iz slednjega pa so se potem vsuli streli. Potrjeno je, da je res streljal Sabostjan in pri tem zadel dve osebi iz audija, ki pa takrat nista bili več v avtu. A po ugotovitvah sodišča ni začel streljati prvi in v času, ko je bil smrtno zadet, pištole ni imel v rokah.

Bioloških sledi niso našli

Pilingerjev zagovornik Adam Molan je danes dejal, da ni dokaza za Pilingerjevo prisotnost v audiju. Tako so zatrdili vsi, ki so se peljali v tem avtu, prav tako v njem niso našli nobene obtoženčeve biološke sledi. Molan je bil kritičen do sodišča, ki ni odredil izvedenca kemijske stroke (da bi dobili več podatkov o sledeh streljanja) in ni opravilo rekonstrukcije. Opozoril je tudi, da so priče najprej slišale strele iz lažjega orožja (pištole) in šele nato bolj zamolkle poke (iz avtomatske puške). In tudi če bi se izkazalo, da je bil Pilinger eden od strelcev, ni dokazov, da je pravno šlo za kaznivo dejanje umora, je dejal. Na koncu je opozoril na nedavno objavo ene od sicer že zaslišanih prič na facebooku. Objavila je fotografijo nekega Roma, češ da je on morilec, Pilinger pa nedolžen. Odvetnik je senatu predlagal, naj Pilingerja oprosti ali pa vsaj odredi novo sojenje.

Tudi Novakov zagovornik Igor Grošelj se je zavzel za oprostilno sodbo; odločitev prvostopenjskega sodišča da je bila napačna in krivična. Po njegovem ni nobenega dokaza, da je Novak vedel, kaj namerava storiti Pilinger. In da je tudi Novaka že zapustila partnerka, pa ni reagiral na nasilen način. Odločitev višjih sodnikov bo v pisni obliki znana v približno enem mesecu. 

Priporočamo