Dobrega pol leta po umoru prodajalca avtomobilov, 45-letnega Saše Kulišića, se sojenje zoper njegovo 33-letno ženo Andreo Kajganić in njenega ljubimca še ni začelo. Zapletlo se je zaradi splošne stavke odvetnikov, zaradi česar sta obtožena na sodišču ostala brez zagovornikov. Kajganićevi grozi dosmrtna zaporna kazen, 19-letnemu Draženu Lazareviću pa zaradi mladosti največ 20 let zapora. Datum začetka sojenja tako še ni znan.

Hči ga je omamljala

Kulišićevo truplo so konec januarja našli sredi gozda na obrobju Doboja na severu BiH. Z vrvjo je bilo privezano na drevo in iznakaženo, oči in usta so bila prelepljena s samolepilnim trakom, trebuh razparan. Bilo je golo. Kriminalisti so že na prvi pogled videli, da je bilo večkrat zabodeno. Kljub dobri načrtovanosti zločina in trimesečnim pripravam nanj so preiskovalci kaj hitro spregledali spletke vpletenih v umor. Kolovodja dobro načrtovanega zločina naj bi bila žrtvina žena, njena štirinajstletna hči in najstniški ljubimec pa sta imela v njem vsak svojo posebno vlogo, ki jima ju je dodelila. Sašo so napadli v domači postelji, ga s topim predmetom udarili po glavi, nezavestnega strpali v prtljažnik, v gozdu pa nato umorili. Pretepen naj bi bil do neprepoznavnosti.

V kriminalistični preiskavi se je znašla tudi žrtvina 14-letna hči, ki je očetu po maminem nareku v limonado in vodo stresala pomirjevala in druge tablete, ki jih je dobila od maminega najstniškega ljubimca.

V kriminalistični preiskavi se je znašla tudi žrtvina 14-letna hči, ki je očetu po maminem nareku v limonado in vodo stresala pomirjevala in druge tablete, ki jih je dobila od maminega najstniškega ljubimca. Sašo Kulišića naj bi tako zastrupljali tri mesece. V začetku avgusta so jo zaradi pomoči pri umoru obsodili na bivanje v zavodu za mladoletne prestopnike. Tam bo preživela najmanj šest mesecev in največ štiri leta. Sodeč po obsodbi se je dobro zavedala, kaj počne. Zakaj je sodelovala pri smrtonosnem načrtu, ni jasno.

Smeti, pošasti, barabi

Saševa družina je prepričana, da je Andreo Kajganić v zločin vodila ljubezen do denarja, ne do drugega moškega. Da to nikakor ni bil motiv, je lani za Telegraf dejal oče najstniškega ljubimca, obtoženega umora v sostorilstvu. Njegov najmlajši sin je kot varilec in monter povečini delal v tujini ter imel visoko plačo. Skozi solze je v pogovoru za medij mrmral, kako je za vse skupaj kriva »ona«, ki naj bi njegovega sina povsem »zmešala in ovila okoli prsta«.

Tako Kajganićevo kot Dražena Lazarevića so v zadnjih tednih iz pripora dvakrat privedli na sodišče. Po pisanju srbskih medijev je bilo v dvorani napeto, saj sta se obtožena na zadnji avgustovski dan prvič po zločinu iz oči v oči srečala z družino umorjenega – z njegovimi starši, bratom in najstarejšo hčerjo od skupno petih otrok, Tamaro Kulišić. V dvorani je bilo večje število pravosodnih policistov, da bi ohranjali mir.

Ob vstopu obtožene v sodno dvorano mama umorjenega in njena nekdanja tašča ni mogla nadzorovati svojih čustev. »Kje sta zdaj, junaka, morilca mojega Saše! Smeti sta, pošasti, barabi!« je kričala. Zdelo se je, da ji Kajganićeva ne bo ostala dolžna z žaljivkami, a so ji odziv preprečili pravosodni policisti. Z žaljenjem na družbenih omrežjih ni skoparila niti hči umorjenega. Mačehinega ljubimca je označila za parazita in pošast, ki si upa z visoko dvignjeno glavo stopiti prednje. Tamara Kulišić se je spravila tudi na svojo mačeho. Dejala je, da je spaka, reva, predvsem pa manipulatorka in psihopatka, ki pa je – na srečo – ostala brez vsega, tudi svobode. »Ostalo ti je samo še zlo. In to do te mere, da nas gledaš v oči in se nam smejiš. A ravno ta zloba te bo uničila.« 

Priporočamo