Janša je sodišče pravočasno obvestil, da se današnjega naroka ne bo mogel udeležiti zaradi službene zadržanosti, skupaj z njegovim zagovornikom Francijem Matozom pa sta se strinjala, da tokratni narok, ki je bil predviden za branje listin, opravijo v njegovi odsotnosti. Ker tudi nihče od ostalih, ki so vključeni v postopek, ni imel zadržkov za to, je sodni senat pod vodstvom sodnice Cvetke Posilovič temu predlogu ugodil in obravnavo tudi izpeljal.

Bolj zanimivo bo predvidoma na naslednjem naroku, ko med pričami pričakujejo nekdanjega direktorja Imosa Mitjo Majnika. Slednjega je sodišče želelo zaslišati že prejšnji teden, a je pričanje še treh prič pred njim trajalo ves delovni dan sodišča, tako da so ga po nekaj urah čakanja napotili domov.

Specializirano državno tožilstvo nekdanjemu direktorju Imosa Branku Kastelicu očita kaznivo dejanje zlorabe na škodo podjetja Imos, Gantarju in Janši pa pomoč pri omenjenem dejanju. Janša je namreč pri Imosu leta 2005 kupil stanovanje v Ljubljani, ki ga je financiral tako, da je zanj ponudil dotedanje enosobno stanovanje, znesek drugega obroka pa naj bi družba Janši podarila preko navideznega posla z dobrim 15.000 kvadratnih metrov velikim zemljiščem in staro kmetijo v Trenti.

Ker so nepremičnine del Triglavskega narodnega parka in je na njem dovoljena le nadomestna gradnja stare kmetije, je tožilstvo prepričano, da je Imos, ki je Janševe nepremičnine sicer kupil posredno preko družbe Eurogradnje, te precej preplačal. Takratni direktor Imosa naj bi tako svoje podjetje oškodoval za okoli 110.000 evrov, Janša in Gantar pa naj bi mu pri tem pomagala.

Priporočamo