Več kot teden dni po tistem, ko so v gozdu v državi Maharashtra na zahodu Indije našli skoraj do smrti izstradano Američanko Lalito Kayi, še vedno ni povsem jasno, kako se je znašla tam. In zakaj. Na pomoč ji je prvi priskočil lokalni pastir, ki so ga prestrašili predirljivi kriki na drevo priklenjene 50-letnice. »Eno nogo je imela privezano. Zvoki, ki jih je oddajala, so bili bolj kot človeškim podobni živalskim,« je za indijsko izpostavo BBC spregovoril Pandurang Gavkar, ki je prejšnjo soboto na pašo peljal krave. Poklical je policijo, ti so prerezali verigo, nebogljeno žensko pa rešili.

Izčrpano, umazano in do kosti izstradano so jo odpeljali v bolnišnico, kjer si je v nekaj dneh toliko opomogla, da so jo prestavili v psihiatrično institucijo, so za britanski BBC potrdili indijski zdravniki. Po navedbah zdravnika Šivananda Bandekarja za časnik The Indian Express ima ženska manjšo poškodbo noge, hujše pa so njene duševne težave. »Pojma nimamo, kako dolgo ni nič jedla, je pa trenutno stabilna,« je zatrdil. Redno jemlje zdravila, redno se prehranjuje in komunicira z drugimi. Govori pa le angleško.

Več kot teden dni po razkritju skrivnostnega primera še vedno ni jasno, kako in zakaj se je Američanka znašla brez hrane in vode priklenjena na drevo sredi goščave.

Moža še niso našli

Pravzaprav piše, saj govoriti ne more, z bolnišničnim osebjem in policijo pa komunicira prek pisanja oziroma čačk. V zapisu je obtožila moža, da jo je priklenil na drevo ter jo brez vode in hrane pustil tam umreti. V divjini naj bi ji uspelo preživeti kar 40 dni. Trdi še, da ji je nekdo dal injekcijo za ekstremno psihozo, zaradi česar naj bi se ji zataknila čeljust, kar ji je preprečevalo pitje vode.

»Žrtev sem. In preživela. On pa je pobegnil,« je še dodala. Na policiji so za medije pojasnili, da njenih trditev še niso potrdili, dvomijo pa, da bi nekomu sredi ničesar uspelo tako dolgo preživeti brez hrane in vode. Moža iščejo zaradi suma poskusa umora. Našli ga še niso, tudi sam se ni javil medijem. Policija dodatne informacije išče tudi na telefonu in tablici, ki so ju našli pri ženski. Pri sebi je imela še kopijo potnega lista, ki je potrdil njeno ameriško državljanstvo, in indijsko osebno izkaznico z naslovom v Tamil Naduju. Ker so našli tudi okoli 350 evrov, je policija izločila možnost naključnega roparskega napada.

Po navedbah policije je bila Kayijeva v ZDA baletka in učiteljica joge, v Indijo pa naj bi se preselila pred približno desetimi leti. Želela je namreč nadgraditi znanje joge in se izučiti tudi v meditaciji. V Tamil Naduju naj bi srečala moža. Po predvidevanjih policije se je par na neki točki skregal, kaj točno se je zgodilo potem in kako je končala v gozdu, pa za zdaj še ni jasno. 

Priporočamo