Tudi hišni ljubljenčki v hribih ali drugod v naravi včasih potrebujejo pomoč. V ponedeljek zjutraj so se tako gasilci PGD Renče - Vogrsko brez pomisleka zagnali pod hrib Lešnjak, kjer je na stezi s Francoske poti proti Mohorinom na jutranjem sprehodu obnemogel in nenadno obolel večji pes. Na intervencijo so se odpravili s terenskim vozilom, zadnji del poti pa so zaradi strmega, zahtevnega in težko dostopnega terena nadaljevali peš. Po 300 metrih so se prebili do črnega kosmatinca, ki pa ni bil dehidriran, saj je imel njegov skrbnik s seboj vodo. »Psa, ki ima več kot 50 kilogramov, smo naložili in povezali na nosila ter previdno odnesli do vozila. Prestavili smo ga v prtljažnik in odpeljali domov,« so zapisali na facebooku. Kasneje so izvedeli, da mu je veterinar postavil diagnozo – kuža je zaradi strupenega pika ali ugriza najverjetneje padel v anafilaktični šok.

Prejšnji konec tedna so bohinjski gorski reševalci s helikopterjem v Ljubljano odpeljali aljaško malamutko Emmo, ki jo je na Jezerskem Stogu pičila kača.

Po malamutko kar s helikopterjem

Gasilci pa niso edini, ki so tako nesebično pomagali štirinožcu. Prejšnji konec tedna so namreč bohinjski gorski reševalci na Jezerskem Stogu reševali aljaško malamutko Emmo, ki jo je ugriznila kača. »Blizu nas je med skalami nekaj zašumelo. Psička se je obrnila in skočila, dva metra nad nami pa je poletela ogromna črna kača,« je neprijetno srečanje v gorah opisala Emmina skrbnica. Upala je, da je šlo za nestrupeno žival ali vsaj za suh ugriz, a je psička začela krvaveti iz jezika in glasno jokati. Zraven je imela pasjo prvo pomoč, dala ji je protibolečinske tablete. Stanje se je začelo slabšati, doživljala je napade panike, jezik ji je zatekal. Nekako jim jo je uspelo pomiriti in poklicati na pomoč.

Gorski reševalci so prileteli s helikopterjem, jo odpeljali na helioport ljubljanske bolnišnice, od tam pa z rešilcem na veterinarsko kliniko, kjer so ji dali infuzijo, kisik in protistrup. Po nekaj dneh so jo izpustili domov, skrbnica pa je potrdila, da je nagajiva psička na poti do popolnega okrevanja. »Z reševanjem živali imamo v našem društvu kar nekaj izkušenj. Ker smo tudi sami lastniki psov, se dobro zavedamo, koliko ti štirinožni prijatelji pomenijo njihovim družinam,« pravijo v GRS Bohinj. Ker je tudi psičko njihovega člana (prav tako pasme aljaški malamut) v preteklosti že ugriznila kača, so vedeli, kaj po taki izkušnji čaka tako žival kot njeno družino – skrbi, trpljenje in boj z učinki kačjega strupa. Psički so zaželeli vse najboljše kakor tudi nadaljevanje šolanja za reševalnega psa, da bo tako lahko nekoč tudi sama pomagala ljudem in štirinožcem v stiski. Poudarili so, da je v takih trenutkih najpomembnejše, da žrtev ugriza čim bolj miruje in kar najhitreje pride do kakovostne zdravstvene oskrbe. 

Priporočamo