Sredi marca je na ljubljanskem Bavarskem dvoru pravi preplah povzročil 23-letnik z nožema v rokah in vizirjem, poveznjenim čez obraz. Sredi Slovenske ceste je vpil, da bo vse zaklal. Ko je prišla policija, se je dogajanje s ceste preselilo na pločnik pred tamkajšnjo lekarno, a trajalo je dobro uro, da je mladenič noža izpustil in se predal. K temu je prispeval predvsem njegov oče, ki je prihitel na kraj dogajanja. Po incidentu je komisija, ki jo je imenoval generalni direktor policije, opravila nadzor ukrepanje policije. Ugotovila je, da je bila uporaba več prisilnih sredstev zakonita, a v določenih primerih neučinkovita in tudi nestrokovna.

»Trinajstega marca 2024 so policisti v središču Ljubljane obravnavali moškega, ki je v rokah pred drugimi občani držal noža, z vedenjem, ravnanjem in zadrževanjem na javnem kraju pa je vzbujal sum, da bo storil kaznivo dejanje ali prekršek. Moški v postopku pred policisti ni sodeloval. Zato so policisti izvedli več ukrepov, s katerimi so zmanjšali stopnjo nevarnosti in zagotovili varnost občanom,« je za Dnevnik navedla Maja Ciperle Adlešič, predstavnica policije za odnose z javnostmi. Imenovanje komisije je na podlagi zakona o nalogah in pooblastilih policije ustaljena praksa preverjanja zakonitosti in strokovnosti izvedenih pooblastil policistov.

»Komisija je ugotovila, da so policisti v dogodku uporabili več prisilnih sredstev (električni paralizator, plinski razpršilec, policijsko palico – tonfo in zložljivo kovinsko palico, telesno silo in sredstva za vklepanje ter vezanje), uporaba katerih je bila zakonita. Ugotovljeno pa je bilo, da je bila uporaba posameznih prisilnih sredstev strokovna, vendar neučinkovita (plinski razpršilec in palica). Prav tako je bilo ugotovljeno, da je bila uporaba električnega paralizatorja nestrokovna, saj bi moral policist, potem ko je ugotovil, da je njegova uporaba neučinkovita, električni paralizator takoj uporabiti še enkrat, s čimer bi povečal možnost učinkovitosti uporabe,« je rezultate nadzora povzela Ciperle-Adlešičeva.

Ko se je zapodil proti policistom, je eden poskušal uporabiti paralizator, vendar učinka ni bilo. Potem so mu poskušali izbiti noža s palico, spet neuspešno. Več jih je uporabilo plinski razpršilec, a ni učinkoval zaradi vizirja.

Čaka na razsodbo

Podrobnejši potek postopka sicer lahko še najbolje razberemo iz obtožbe, ki jo je zoper 23-letnega Petra Kobala kasneje vložilo tožilstvo; očita mu kaznivo dejanje napada na uradno osebo, ki opravlja naloge varnosti. V njej piše, da so mu policisti najprej ukazali, da noža, dolga 34 centimetrov, izpusti, a ni ubogal. Ker nobenemu ukazu ni sledil, so ga opozorili, da bodo uporabili prisilna sredstva. Ko se je zapodil proti njim, je eden poskušal uporabiti paralizator, vendar učinka ni bilo. Potem so mu poskušali izbiti noža s palico, spet neuspešno. Več jih je uporabilo plinski razpršilec, a ni učinkoval zaradi vizirja. Šele ob prihodu očeta se je vendar dal prepričati in noža izpustil. Sicer je takrat vzel še nož, ki ga je imel zataknjenega za pas, a se je predal.

Za Kobala so julija na sodišču že izvedli predobravnavni narok, na katerem je tožilstvo predlagalo poldrugo leto zapora v obliki obveznega psihiatričnega zdravljenja v zdravstvenem zavodu. Psihiatrični izvedenec dr. Peter Pregelj je namreč ocenil, da je bila v kritičnem času njegova sposobnost razumeti posledice svojih ravnanj in jih nadzorovati bistveno zmanjšana. In sicer zaradi paranoidne osebnostne motnje, aspergerjevega sindroma in prilagoditvene osebnostne motnje. Tudi njegov pripor se izvaja na forenzičnem oddelku mariborske psihiatrije. Kobal je očitke tožilstva priznal in se zavzel, da bi kazen izrekli takoj. A se je sodnik odločil, da ne bo hitel in bo pred razsodbo zaslišal psihiatričnega izvedenca. Kobal je nekaj podobnega kot na Bavarskem dvoru nekoč že izvedel, bilo je pred štirimi leti v Šiški. Takrat so ga uspešno razorožili in ga prav tako predali v zdravstveno oskrbo. 

Priporočamo