Podobno kot Robert Pešut se je osnovnih glasbenih korakov naučil z igranjem v folklorni skupini, čeravno ne v isti. Pešut je bil Marolt, medtem ko so Misdaris, od leta 2018 prav tako že pokojni Nenad Koković, ki je zasedbo kasneje zapustil, kot pretežen del Šukarja izšli iz folklornega društva Emona. Na tak način popularnoglasbeno usmerjenega tamburaškega orkestra, kot je bil Šukar, v Sloveniji pred njim ni bilo. Tamburice so se praviloma igrale po tamburaških sekcijah oziroma folklornih skupinah. S prvim nosilcem zvoka se je Šukar pojavil leta 1992, ko se je ob razpadu prejšnje države in prehodu v novo sprostilo nemalo novih možnosti za glasbene izraze, obenem pa je šlo tudi za cvetoče obdobje etno glasbe.

Poznavalec romske kulture

Šukarji so se oprli na južnoslovansko tradicijo romske kot tamburaške glasbe in v Sloveniji zasedli malodane edino ter obenem vodilno mesto znotraj žanra. To je med drugim prepoznal Zoran Predin in z njimi leta 1996 izdal ploščo Mentol Bombon. Z Misdarisom na čelu člani Šukarja niso bili etnični Romi, ampak po romsko rečeno civili, še bolje rečeno pa državljani, ki ljubijo in igrajo romsko glasbo. Misdaris je bil tudi poznavalec romske kulture širše. Prek njih oziroma njega je Dnevnikova posadka doživela romanje v Saintes-Maries-de-la-Mer, ki se tamkaj zgodi slehernega maja, gre pa za največji festival romske glasbe, kamor ob domicilnih zasedbah na sledi Gipsy Kings iz porečja Camargue pridejo vsi žanri iz kompletne Evrope. Od Romunije do Belgije in naokrog.

Načrtovali so veliki koncert

Zasedba Šukar se je dogodka udeleževala več let zapored. V intervjuju na teh straneh so tedaj takole pojasnili žanrsko razliko med romskim in ciganskim: »Obstajajo štiri zvrsti romske glasbe. Ena je gitano oziroma flamenco, druga je manouche, ki je glasba Sintov iz severnega dela Francije, znana tudi kot gipsy swing. Naslednji zvrsti se reče ciganska glasba, gre pa za glasbo iz srednje in vzhodne Evrope, se pravi iz Poljske, Češke, Madžarske in Romunije. Zadnja zvrst je romska glasba, ki prihaja z območja Balkana, Orienta, Turčije in drugih bližnjih krajev. Delitev torej že obstaja. V francoskih specializiranih glasbenih trgovinah so oddelki poimenovani prav na tak način. Mi, Šukar, izvajamo cigansko in romsko glasbo.«

Misdaris, ki se mu ob komponiranju muzikalov in še česa ni zdelo odveč sodelovati v resničnostnih šovih, je s šukarjevskim kolegom Nenadom Ljubotino vodil tudi etno klub Zlati zob na Zaloški, katerega noči bodo za vedno ostale v spominu mnogih. S Šukarji je za naslednji junij načrtoval veliki koncert v Križankah. Ni dvoma, da bi bil avditorij poln in da bi se Misdarisu in posadki pridružil tudi Koković. Z rutko okoli glave.

Priporočamo