Pred kom so pripadniki britanskega kraljevega vojnega letalstva najbolj trepetali? Pred nacisti, se razume, a takoj na drugem mestu so bili gremlini – domišljijske in iz folklore izhajajoče majcene kreature, ki so jim vojaki pripisovali krivdo za tehnične okvare letal. Slednjih očitno ni bilo malo, saj se je izraz gremlin prijel in hitro razširil kot sestavni del britanskega vojnega slovarja. Etimologi imajo več idej, od kod izvira beseda gremlin: ena teorija pravi, da iz staroangleške besede »gremman«​, ki pomeni »pokvariti«, druga teorija predlaga, da gre za kombinacijo besed »grim« (kar pomeni strašno ali zlovešče) in »imp« (majhno zlo bitje), tretja teorija pa opozarja na podobnost z besedo Fremlin, kakor se je imenovala priljubljena znamka piva, alkohol pa gre morda tudi povezati z resničnim vzrokom pogostih okvar letal.

Ideja Roalda Dahla

Da je izraz gremlin še danes znan in ima svoje mesto v popkulturi, je zaslužen eden od vojakov kraljevega vojnega letalstva, ki je imel izjemno domišljijo in je nadvse rad pisal. Da bi razvedril svoje sotrpine v vojski, je Roald Dahl, član kraljevih letalskih sil, leta 1943 napisal kratko knjigo o majhnih in porednih bitjih, ki povzročajo težave v letalih. Delo je bilo sprva namenjeno vojski kot del promocijskega gradiva in je kot takšno prišlo v roke ameriški prvi dami Eleanor Roosevelt, katere vnuki so se ob prebiranju navdušili nad gremlini. Zgodba o majhnih pojavah, ki kvarijo letala iz maščevanja, ker vojska za gradnjo hangarjev uničuje njihov habitat, je sčasoma dosegla Walta Disneyja, ki se je po njej namenil posneti film, a ga zaradi produkcijskih zapletov ni nikoli dokončal.

Mnogo let kasneje so gremlini znova oživeli. Ko filmar Chris Columbus (dandanes najbolj znan po režiji komedij Sam doma in prvih dveh filmov o Harryju Potterju) ponoči ni mogel spati zaradi hrupa, ki so ga povzročale miši, se mu je porodila ideja za film o majhnih bitjih, ki se pod določenimi pogoji preobrazijo v zlobne pošasti. Spisal je scenarij za grozljivko z nekaj komičnimi elementi, ki pa razen naslova ni imela skoraj ničesar skupnega z Dahlovo knjigo. Izdelek je pokazal Stevenu Spielbergu, ki je bil v začetku osemdesetih že uveljavljen kot režiser (med drugim je že posnel Žrelo, E. T. Vesoljčka in drugi film franšize o Indiani Jonesu) in se je nameraval preizkusiti še v producentskih vodah.

»Columbusov scenarij je bil nekaj najizvirnejšega, kar sem prebral v zadnjih letih, zato sem ga takoj kupil,« se dandanes spominja Spielberg, ki si je na režiserskem stolčku sprva zamišljal Tima Burtona, a režijo nato ponudil Joeju Danteju zaradi njegovih predhodnih izkušenj s snemanjem grozljivk.

Neobičajen hišni ljubljenček

Columbusov scenarij za Gremline je bil sprva zelo temačen, zato so besedilo nekoliko dodelali, izrezali nekaj grozljivih prizorov in gremlinom dodali več ljubkosti. Zgodba filma, ki je premiero doživel v začetku poletja, je postavljena v predbožični čas nakupovanja daril. Vsem poznana nervoza ob pomanjkanju idej za darila preveva tudi Randalla (igral ga je Hoyt Axton), ki v brezplodnem iskanju izvirnega darila za sina Billyja (Zach Galligan) zaide v kitajsko četrt. Tam mu v eni od trgovinic v oči pade prikupno kosmato bitjece, poimenovano mogwai, kar je kitajski izraz za demona, česar Randall takrat še ne ve. V prodajalni mogwaija ne želijo prodati, a trgovčev sin na skrivaj sklene kupčijo z Randallom, ob čemer ga posvari, da je treba pravila ravnanja z mogwaijem skrbno upoštevati, sicer lahko nastanejo hude posledice. Paziti je treba, da mogwaija na obsije sončna svetloba, da ne pride v stik z vodo in, najpomembnejše, da se ga ne hrani po polnoči.

Billy je nad darilom v podobi ljubkega in prijaznega mogwaija, ki ga poimenuje Gizmo, takoj očaran. Vendar pa se že kmalu pojavijo težave in izkaže se, da ne gre za običajnega hišnega ljubljenčka. Ko Billyjev prijatelj nehote prekrši eno od pravil in Gizma polije z vodo, nenadoma iz enega nastane kopica mogwaijev, ki so že na prvi pogled zlobnejši od Gizma. Billyja uspejo pretentati, da jim da hrano po polnoči, kar sproži njihovo preobrazbo v zlovešče gremlinske pošasti. Gremlini, ki so zdaj povsem divji, začnejo povzročati kaos v malem mestecu. Kmalu uničujejo vse pred seboj, povzročajo nesreče in celo ubijajo ljudi. Mestno idilo zimske praznične sezone zamenja kaos, Billy in njegovo dekle Kate (Phoebe Cates) pa morata skupaj z Gizmom, ki je ostal nepreobražen, zaustaviti predbožično morijo.

Šok in navdušenje

Čeprav so v postprodukciji izrezali nekaj nasilnih in grozljivih kadrov – denimo prizor, v katerem gremlini ubijejo Billyjevo mamo in njeno glavo zabrišejo po stopnicah, ter prizor, v katerem gremlini pojedo Billyjevega psa –, je grozljivost filma mnoge presenetila. Številni so pričakovali prijeten družinski film in nemalo zaprepadenih staršev je pretresene otroke odvedlo iz kinodvoran sredi projekcije. Iz oglaševalske kampanje namreč ni bilo mogoče sklepati, koliko nasilja je v filmu, poleg tega je film izšel z oznako PG, kar pomeni, da naj bi bil film primeren za vse starosti, za otroke pa je ogled priporočljiv v starši. Zaradi burnih kritik je Spielberg predlagal oblikovanje natančnejše kategorizacije PG-13, ki daje vedeti, da film ni primeren za otroke.

Z izjemo nezadovoljnih staršev je film požel velik uspeh. Med filmi, ki so izšli istega leta, so za finančno uspešnejše obveljali le Policaj z Beverly Hillsa, Izganjalci duhov ter Indiana Jones in tempelj smrti. Lepe besede so v svojih zapisih kopičili tudi filmski kritiki, ki so v Gremlinih pohvalili združevanje humorja, grozljivosti in družbene kritike. Medtem ko so nekateri Gremline videli kot preprosto grozljivko z elementi komedije, so drugi razbrali globlje sporočilo o nenehni človeški želji po nadzoru in hkratni nesposobnosti obvladovati nepredvidljive posledice svojih dejanj. Režiser Dante, ki se je pred leti oglasil tudi v Sloveniji, velja za enega tistih ustvarjalcev, ki so v svojih filmih na subtilen način kritični do potrošništva, materializma in pretiranega zanašanja na tehnologijo. Svoja sporočila je širil tudi z drugim delom Gremlini 2: Novo leglo, ki je izšel leta 1990. Film se je odrezal izredno slabo in je komajda pokril lastne stroške, a je Gremlinom kljub temu uspelo ustvariti ogromno bazo oboževalcev, ki še danes nestrpno čakajo na tretji del. Izid slednjega je bil že večkrat prestavljen, nazadnje so se širile govorice, da bo premiera decembra 2023 ali pa jeseni 2024, a po zadnjih informacijah ni niti uradne potrditve, da projekt Gremlini 3 sploh obstaja. 

Priporočamo