Zdaj je idealen čas za cepljenje proti gripi, ki je najučinkovitejši ukrep za zaščito pred boleznijo, zato pozivajo strokovnjaki. Učinkovito namreč ščiti tudi pred težkimi poteki in zapleti gripe. Pri majhnih otrocih so to običajno dehidracija, vročinski krči, vnetje srednjega ušesa in pljučnica. Pri starostnikih, sploh kroničnih bolnikih, lahko pride do zapletov na dihalih, kot je pljučnica, ali bakterijskih okužb.

Cepljenje priporočajo vsem, razen najmlajšim dojenčkom, in je brezplačno.

Epidemiologinja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje Maja Grgič Vitek je opozorila, da je precepljenost proti gripi zelo nizka, v najboljših sezonah okoli deset odstotkov prebivalstva. Nizka je tudi med starejšimi: »Svetovna zdravstvena organizacija za starejše od 65 let priporoča precepljenost okrog 75 odstotkov, v Sloveniji pa se je lani cepilo le 17 odstotkov starejših od 65 let.«

Smo že povedali, da je cepljenje brezplačno?

Cepljenje proti gripi je torej brezplačno, posebej pomembno pa je, da se cepijo starejši, kronični bolniki, majhni otroci, nosečnice in osebe z izrazito povečano telesno težo. Priporočajo ga tudi vsem z večjim tveganjem za okužbo na delovnem mestu, predvsem zdravstvenim delavcem, in tistim, ki so pri delu v stikih z drugimi ljudmi, kot so zaposleni v vzgoji in izobraževanju.

Cepivo so že razdelili v cepilne centre, cepiti pa se je med drugim mogoče v ambulantah družinskih zdravnikov, v cepilnih centrih in na območnih enotah NIJZ.

Hkrati s cepljenjem proti gripi na NIJZ priporočajo tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam, ki je brezplačno za kronične bolnike in starejše od 65 let, opravi pa se enkrat. Svetujejo tudi cepljenje proti covidu-19.

Seznam ambulant, kjer se lahko cepite, najdete na tej povezavi.

Priporočamo