Danes popoldne bomo v spletni oddaji Zdravnik ob 18h spregovorili o osteoporozi, ki jo pogosto imenujemo »tiha bolezen,« ker se je številni bolniki zavedo šele na travmatološkem oddelku, kjer pristanejo zaradi osteoporoznega zloma. Tokratni gost bo endokrinolog prof. dr. Tomaž Kocjan s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Sogovornik bo pojasnil, koliko ljudi v Sloveniji ima osteoporozo in koliko se jih tega sploh ne zaveda. »Pravo breme osteoporoze so pravzaprav posledice zlomov, ki jih povzroči,« poudarja prof. dr. Tomaž Kocjan. Vpliv osteoporoznih zlomov na celotno družbo po njegovih besedah merimo v desetinah milijonov evrov.

Visoko tveganje za zlome

V oddaji bomo poudarili pomen zgodnjega odkrivanje bolnikov, pri katerih obstaja visoko tveganje za osteoporozne zlome. Moderatorka oddaje Vanja Badovinac bo gosta vprašala, ali osteoporozo v Sloveniji dovolj sistematično odkrivamo in ali so v Sloveniji dostopne sodobne terapije za njeno obvladovanje. Tokratni gost spletne oddaje Zdravnik ob 18h opozarja tudi na pomen sekundarne preventive, to je preprečevanje ponovnega osteoporoznega zloma. »Za paciente, ki so tak zlom že doživeli, namreč zagotovo vemo, da imajo osteoporozo,« je jasen izjemen strokovnjak na tem področju. Na elektronski naslov zdravnikob18h@dnevnik.si lahko še danes pošljete vprašanja, ki mu jih bomo zastavili.

Vabljeni k spremljanju spletne oddaje o osteoporozi s prof. dr. Tomažem Kocjanom!

Posnetke dosedanjih oddaj si lahko ogledate na spletni strani https://www.zdravnikob18h.si/.
V prejšnji oddaji, ki je bila zelo gledana, je recimo prof. dr. Nataša Vidović Valentinčič iz Očesne klinike UKC Ljubljana spregovorila o očesnih boleznih.

 

Podpornik današnje oddaje:

Priporočamo