V oktobru vabimo k ogledu dveh novih oddaj Zdravnik ob 18h. 10. oktobra ste lahko spremljali pogovor o boleznih oči, danes pa prisluhnite tematiki o osteoporozi, ki jo pogosto imenujemo tudi »tiha bolezen«. Moderatorka Vanja Badovinac bo endokrinologu prof. dr. Tomažu Kocjanu zastavila različna vprašanja, ključna za preventivo in zdravljenje te bolezni.

Osteoporoza še zdaleč ni le ženska težava, čeprav bolnice močno prevladujejo. Žal se je številni bolniki pogosto zavedo šele na travmatološkem oddelku, kjer pristanejo zaradi osteoporoznega zloma.

Naš tokratni gost, endokrinolog prof. dr. Tomaž Kocjan s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana, bo pojasnil, koliko ljudi v Sloveniji ima osteoporozo in koliko jih tega torej sploh ne ve. »Pravo breme osteoporoze so pravzaprav posledice zlomov, ki jih povzroči,« poudarja prof. dr. Kocjan. Vpliv osteoporoznih zlomov na celotno družbo po njegovih besedah merimo kar v desetinah milijonov evrov.

Endokrinolog prof. dr. Tomaž Kocjan s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana o preventivi in zdravljenju osteoporoze. (Foto: Miran Juršič)

Endokrinolog prof. dr. Tomaž Kocjan s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana o preventivi in zdravljenju osteoporoze. (Foto: Miran Juršič)

Sodobne terapije za obvladovanje osteoporoze

V oddaji bomo poudarili pomen zgodnjega odkrivanje bolnikov, pri katerih obstaja visoko tveganje za osteoporozne zlome. Moderatorka oddaje Vanja Badovinac bo gosta vprašala, ali osteoporozo v Sloveniji dovolj sistematično odkrivamo in ali so v Sloveniji dostopne sodobne terapije za njeno obvladovanje. Tokratni gost spletne oddaje Zdravnik ob 18h opozarja tudi na pomen sekundarne preventive, to je preprečevanje ponovnega osteoporoznega zloma.

Ključna odgovornost za zdravje kosti pa je predvsem naša, zato bomo endokrinologa vprašali, kaj lahko vsak zase stori za boljše zdravje svojih kosti. Gostu bomo z veseljem zastavili tudi vaša vprašanja – sprejemamo jih na elektronskem naslovu zdravnikob18h@dnevnik.si. Zastavite jih še pred oddajo.

Vabljeni k spremljanju današnje spletne oddaje Zdravnik ob 18h, seveda ob 18h!

Posnetke dosedanjih oddaj si lahko ogledate v arhivu na spletni strani https://www.zdravnikob18h.si/.

 

Podpornik današnje oddaje:

Priporočamo