»Izgube vida se ljudje zelo bojimo. Strah pred izgubo vida je glede na rezultate raziskav bistveno večji kot denimo strah pred rakavimi obolenji in prezgodnjo smrtjo,« je dejala oftalmologinja izr. prof. dr. Nataša Vidović Valentinčič iz Očesne klinike UKC Ljubljana.

Gostja tokratne oddaje je povedala, da so težave z vidom samo eden od simptomov, ki nas opozarjajo na bolezen oči. »Ob simptomih, kot so zamegljen vid, izguba vida, dvojni vid, bolečine v očeh, nenadne spremembe vida, rdečina, vnetje in nenormalni izcedek iz oči, se moramo takoj odpraviti na pregled k zdravniku,« je povedala oftalmologinja. Za pregled pri oftalmologu je v večini primerov potrebna napotnica družinskega zdravnika, razen v urgentnih primerih. »Čakalne dobe za pregled pri oftalmologu so sicer problem, a ljudje, ki potrebujejo nujen pregled, vedno pridejo do oftalmologa. Na Očesni kliniki zagotavljamo oskrbo 24 ur dnevno, čakalno dobo pa določa stopnja nujnosti napotnice,« je povedala izr. prof. dr. Vidović Valentinčič.

Spregovorili smo tudi o vse pogostejših težavah zaradi dolgotrajne uporabe zaslonov. »Ker takrat  manj utripamo z vekami, je oko slabše navlaženo. Zato se nam zdi se, da imamo pesek v očeh, oči pečejo, srbijo, lahko celo bolijo. Med dolgotrajno uporabo zaslona je smiselno pogosto zapirati oči ter vsakih 20 minut za vsaj 20 sekund pogledati približno 6 metrov stran, da se oči sprostijo. In pa uporabljati umetne solze, po možnosti brez konzervansov,« je svetovala oftalmologinja.

Po 50. letu obiščimo okulista

Voditeljica Vanja Badovinac je gostjo vprašala, kaj lahko sami storimo za zdravje svojih oči. »Pomemben je zdrav način življenja, ki vpliva tudi na zdravje oči. V Sloveniji je zelo dobro poskrbljeno za redne preventivne preglede otrok in mladih. Po 50. letu pa je smiselno na dve do tri leta obiskati oftalmologa, tudi če nimamo težav z vidom. Vsekakor je prvi očesni pregled pri oftalmologu smiseln najkasneje ob prvem nakupu očal,« je pojasnila izr. prof. dr. Vidović Valentinčič.

Razložila je tudi razliko med različnimi strokovnjaki za vid: »Osnovna dejavnost optikov je izdelava očal – vedno po navodilih zdravnika oftalmologa. Optometrist se ukvarja predvsem z refraktivnimi anomalijami očmi, torej predpisom pripomočkov za vid (očala, kontaktne leče). Nekateri optometristi lahko tudi ocenijo očesno stanje, a diagnosticiranje in zdravljenje očesnih bolezni ostajata v domeni zdravnika, specialista za očesne bolezni. To je oftalmolog, ki ga pogosto imenujemo okulist.«

Zgodnje ukrepanje omogoči ugodnejši izid očesnih bolezni

Opozorila je še, kdaj moramo biti na očesne težave še posebno pozorni: »Če je družina obremenjena z glavkomom ali starostno degeneracijo rumene pege ali imamo povišani krvni pritisk ali sladkorno bolezen, je smiseln preventivni pregled pri oftalmologu enkrat letno. Tako omogočimo ugodnejši izid morebitnih očesnih bolezni, saj so ob zgodnjem ukrepanju nepovratne izgube vida manjše in imamo boljše možnosti izbire zdravljenja. Torej bodimo pozorni na težave z očmi, pa ne le takrat, ko potrebujemo očala.«

Več o reševanju očesnih težav lahko preberete na spletni strani mojeoko.si, pripomočki za boljši vid pa so predstavljeni na strani diopta.si.

Na Očesni kliniki deluje Nacionalni center za celovito rehabilitacijo slepih in slabovidnih, ki zagotavlja multidisciplinarno, strokovno in specializirano zdravstveno obravnavo vsem oftalmološkim bolnikom, ki to potrebujejo. Poleg preventive, diagnostike in zdravljenja ponuja še rehabilitacijo, kar zagotavlja celotno in učinkovito obravnavo, ki je zdravstvena pravica slepih in slabovidnih.

Celoten pogovor o skrbi za zdravje naših oči najdete v arhivu oddaj Zdravnik ob 18h na spletni strani www.zdravnikob18h.si ali na Dnevnikovem YouTube kanalu.

Na spletni strani https://www.zdravnikob18h.si/ si lahko ogledate tudi posnetke vseh dosedanjih oddaj.
Nevrolog izr. prof. dr. Damjan Osredkar je govoril o novem upanju za bolnike s številnimi redkimi boleznimi.
S specialistko ginekologije in porodništva Tinkaro Srnovršnik smo odpirali teme o varni spolnosti, ustreznih oblikah kontracepcije in dostopnosti ginekologov.
Urolog doc. dr. Simon Hawlina je poudaril pomen zgodnjega odkrivanje raka prostate.
Mag. farmacije Matija Centrih iz Lekarne Dobrova nam je svetoval, kaj spakirati v potovalno lekarno.
S hematologinjo prim. Natašo Fikfak in ministrico Tanjo Fajon pa smo govorili o pomenu zaupanja in sodelovanja med zdravnikom in bolnikom.

 

Podpornika oddaje:

 

Priporočamo