Turistom smo svoj čas radi razlagali, da je Slovenija zelo varna država, z izjemo koles. Če ga imaš, je le vprašanje časa, kdaj ti ga bodo odtujili. Ko sem bil še v študentskih letih, je bila v Ljubljani domnevno živa tudi praksa, da si šel svoje ukradeno kolo iskat v kakšno od študentskih naselij. Če je bil slučajno kak študent po žuru preveč utrujen, da bi šel domov peš, in si je »izposodil« najbližje slabo zaklenjeno kolo. Urbana legenda pravi, da so potem ta kolesa v »študentu« ležala nezaklenjena in čakala pravega lastnika. Sam sem svoje ukradeno kolo našel le enkrat. Parkirano pri sosednjem bloku. Očitno je bilo za tatu preveč slabo. Je bilo res kar v slabem stanju.

Misel o študentih, ki le iščejo prevoz do doma, se utrne tudi ob pogledu na globalne sezname najpogosteje ukradenih avtomobilov. Čeprav bi pričakovali, da nepridipravi prežijo zlasti na luksuzne konjičke, podobno kot v filmu Samo še 60 sekund, je resnica precej drugačna.

V Italiji so bile leta 2023 daleč najbolj na udaru skromne fiatove pande. Sledila sta jim fiat 500 in punto. V Franciji je istega leta z naskokom prednjačil renault clio, v Španiji pa seat ibiza. Tatovi v Nemčiji so nekoliko bolj petični in najraje ukradejo jeepe grand cherokee. V ZDA pa so lani najraje ukradli kio optoma.

Kako tatovi služijo z ukradenimi vozili?

Strokovnjaki opozarjajo, da nepridipravi prežijo zlasti na avtomobile, ki jih lahko razkosajo na dele, slednje pa hitro prodajo za lahek dobiček. Na to pogosto vpliva tudi količina določenega modela na tatovom dostopnih trgih in posledičnega zanimanja za rezervne dele. Faktor je lahko tudi enostavnost vlamljanja v posamezni model.

Pri nas kraj vozil ni strašno veliko. Lani so jih zabeležili 342, kar je malo več kot eno vozilo na dan, a so v to vštete vse vrste vozil. Tudi traktorji in motorji. Pred leti je bilo stanje dosti slabše. Najhuje je bilo leta 2013, ko so odtujili kar 1464 vozil. Stanje pa se je pričelo izboljševati leta 2017.

Če upoštevamo kriterije, ki jih strokovnjaki pripisujejo tatovom avtomobilov, se ob seznamu slovenskih glavnih tarč ne bi smeli čuditi. Lani je tudi pri nas prednjačil clio (31 vozil), sledila pa sta mu megan in volkswagen golf (oba s po 11 vozili). Zanimivi so bili še renault captur, scenic in opel astra. 

Z naskokom največ kraj vozil se zgodi v Ljubljani. Lani jih je bilo kar 274. Daleč zadaj je Maribor s 84 krajami, v Celju pa so jih odtujili 54. Na območju Kopra so odtujili 50 avtomobilov, na območju Novega mesta 37, v Kranju 29, Murski Soboti 15 in Novi Gorici 13.

Priporočamo