V Zgornji Savinjski dolini je doma turizem na kmetijah, kjer se gostje počutijo izredno dobrodošle.

Gozd in pridne mizarske roke stojijo za prestižno investicijo v turizem na način Urške in Franca Reberčnik. Ko sta presegla vrednost 2,5 milijonov evrov, stroškov nista več beležila.

Pridne mizarske roke so povezane s prestižno investicijo v turizem, kot sta si jo zamislila Urška in Franc Reberčnik. Ko sta presegla 2,5 milijona evrov, stroškov nista več zapisovala. Foto: Renata Picej

Turizem Korošec, zeleni park za razvajanje

Apartmaji in wellness Korošec v Ljubiji pri Mozirju, 65 kilometrov od Ljubljane in dva kilometra pred Nazarjami, predstavljajo oazo za odmik od vsakdana in doživetje lepote življenja. Turizem ima tukaj podobo velnesa in domiselnih nastanitev v apartmajih (vsak ima svoj žar, ime pa po različnih barvah) ter zgodbo Urške Reberčnik in njenega moža Franca, ki sta turizem prelila v zgodbo o vodi in čarnem doživljajskem parku z namestitvami in velnesom. Pri tem sta upoštevala tudi invalide in zanje ustvarila poseben dvoposteljni apartma z vsem, kar jim olajša bivanje – Macesnovo sobo. Gostje si zelenjavo, dišavnice in začimbnice naberejo v Urškinem gartlcu. Maline in drugo sadje prav tako. Atrakcija je jezero za kopanje, vožnjo s čolnom in ribolov, pozimi drsanje in otroško igrišče. Ob njem je prostor za avtodome. Blizu sta sprehajalni poti Koroščeva pot in ob Škrubovem potoku.

Pogled na APP Venera in APP Luna; vmesna hiška je prava finska savna, ki jo lahko koristijo zgolj najemniki apartmajev.

Pogled na apartmaja Venera in Luna; vmesna hiška je finska savna, ki jo lahko uporabljajo zgolj najemniki apartmajev. Foto: Renata Picej

Velnes ponuja razvajanje s savnami, jacuzziji (na prostem), masažami in kozmetičnimi storitvami. Čakajo vas dolina savn, faraonova in mesečeva savna z jacuzzijem ter kraljeva savna z masažno kadjo. Kot posebna ponudba pa zaroka na luni in pa mesečeva noč. To so tudi idealna darila v obliki bonov.

Mogoč je najem koles in tekaških smuči, tiste z ogromno adrenalina pa čaka spust z zorbom – žogo, v kateri si pripet in te v njej spustijo po drči skozi gozd in travnik. Goste v hladilnikih apartmaja pričaka dobrodošlica: deset domačih kokošjih jajc, aperitiv v stekleničkah in domače slaščice. Naročen zajtrk čaka v košari pred vrati.

Domače marmelade so super, a tista iz zelenih paradižnikov je najboljša.

Domače marmelade so odlične, a tista iz zelenih paradižnikov je najboljša. Foto: Renata Picej

Ekološka kmetija Visočnik, zdravilišče neba

Cesti do njih, 12 kilometrov nad Ljubnim ob Savinji, je ujma lanskega avgusta vzela nekaj asfalta, pravzaprav ceste, ko je hudournik Krumpah brusil svoje zobe do onemoglosti, a zdaj je cestna povezava vzpostavljena in pot do kmetije Visočnik je cela. Kmetija kot orlovo gnezdo kraljuje na širokem ramenu Tera, naslonjena na Smrekovec in z razgledom na Kamniško-Savinjske Alpe. Do smučišč na Golteh je pet kilometrov. Njihov zaščitni znak je gorski javor, najdebelejši v Sloveniji, ki skupaj z drugimi drevesi skrbi za zaščito pred vetrom. Pitna voda ima okus po zdravju. Zrak prinaša svežino vonja po življenju. Hrana izpod rok Alenke in Urške Korpnik pa je zdravilo za vse bolezni.

Prostor za avtodome ima vso opremo, ki jo tovrstni gostje potrebujejo.

Prostor za avtodome ima vso opremo, ki jo tovrstni gostje potrebujejo. Foto: Renata Picej

Zato so jih gostje z vsega sveta tudi našli. Bivanje v pravem naravnem zdravilišču je trendovsko! Tovrstni turizem, kjer digitalizacija še ne udriha tako močno in kjer je človek vsaj delno še zaščiten pred zloveščim elektromagnetnim sevanjem, ima tukaj domicil zdravega počitnikovanja. Saj ne veš, kaj bi rekel: je to zračni, vodni, gozdni ali kulinarični velnes? Zelenje je povsod. Zavesa gozda je močna. Gozdne steze so labirinti za razvajanje duše. Življenjski velnes?

 Glamping hiške z razgledom na dolino, v megli skriva Rogatec, 1557 m.

Glamping hiške z razgledom na dolino, v megli se skriva Rogatec, 1557 m. Foto: Renata Picej

Kmetija na 1121 metrih nadmorske višine ponuja sobe (tudi družinske) in apartma najvišje kategorije. Opremljeni so s pohištvom, narejenim iz masivnega lesa iz lastnega gozda. Posebnost so glamping hiške Raduha, Ojstrica in Rogatec ter senik za spanje in sanje na dišečem senu. V celek sodi tudi kašča iz leta 1880 z zbirko starega kmečkega orodja. Njeni tramovi so sestavljeni »na lastovičji rep« in jasno je, da nikjer ni kakšnega žeblja ...

Ko mlado dekle Urška prinese hrano s takšnim žarom v očeh, je turistična zgodba spisana. Kvartet iz domače govedine, skutnih štrukljev, ajdove kaše in pohanih dežnikov je izpiljena večerna sonata hrane na kmetiji Visočnik.

Ko mlado dekle Urška prinese hrano s takšnim žarom v očeh, je turistična zgodba spisana. Kvartet iz domače govedine, skutnih štrukljev, ajdove kaše in pohanih dežnikov je izpiljena večerna sonata hrane na kmetiji Visočnik. Foto: Renata Picej

Hrana je domača, ekološko pridelana in če je ni na lastnem vrtu, prihaja s sosednje kmetije. Jedi so pristne, začinjene s tradicijo in ljubeznijo do kuhanja. Urška se je odločila, da bo ostala doma in v šoli poiskala ustrezno znanje, ki ji bo poleg izvorne srčnosti pomagalo naprej. Zagotovo! 

Priporočamo