Severnokorejska narodna jed pyongyang raengmyon je pripravljena iz rezancev, juhe in različnih dodatkov v obliki zelenjave in začimb. Rezanci iz ajdove moke, včasih tudi mešanice ajdove moke in krompirjevega škroba, se skuhajo in ohladijo ter postrežejo v hladni goveji juhi ali pa v mešanici goveje in piščančje juhe skupaj s sokom kimčija iz redkve, koščki mesa, trdo kuhanim jajcem, kimčijem, različnimi vrstami zelenjave in rezinami našija, tradicionalno pa še z dodatkom sojine omake, kisa ali gorčice v medeninasti skledi.

Korean Food, Noodles, Korea, Asia, Beef / Foto: Cgj0212

Foto: iStock

Kot so zapisali popisovalci nesnovne kulturne dediščine človeštva, ki so na Unescov seznam hladne rezance iz Severne Koreje uvrstili leta 2022, je ta jed tako posebna zato, ker je globoko zakoreninjena v življenje prebivalcev Severne Koreje in tesno povezana s srečo, gostoljubnostjo, družabnostjo, prijateljstvom in spoštovanjem, saj jo po vsej ljudski republiki uživajo vsakodnevno, posebno mesto pa ima tudi na poročnih zabavah, praznovanju rojstnih dni, poslovnih srečanjih ali družinskih druženjih ob državnih praznikih.

Rezanci kot državno darilo

Kot pravi zgodovina, so na tak način pripravljene ajdove rezancev na korejskem polotoku poznali že med dinastijo Joseon (1392–1897), stoletja pa so jih uživali le ob posebnih priložnostih, ker ajdove moke ni bilo veliko. Po korejski vojni leta 1953 pa so postali priljubljeni po vsej Severni pa tudi Južni Koreji, kjer jim sicer rečejo naengmyeon, ker je posledica razlik v korejskem jeziku, ki se je, odkar se je nekoč skupna država razdelila na dva dela, nekoliko spremenil. A ne glede na to so prav posebno povezani z identiteto Severne Koreje, kar je konec koncev priznal tudi Unesco.

V Severni Koreji imajo hladni rezanci iz Pjongjanga, kot se seveda spodobi za njihovo ljudsko jed, kultni status, veščina priprave teh rezancev pa se prenaša iz roda v rod.

Zasluge za to, da so postali znani po vsem svetu, ima tudi najbolj znana restavracija Okryu-gwan iz Pjongjanga, ki je svoje franšize odprla po vsem svetu, pa čeprav so jih zaradi sankcij Združenih narodov morali tudi marsikje zapreti. V Severni Koreji imajo hladni rezanci iz Pjongjanga, kot se seveda spodobi za njihovo ljudsko jed, kultni status, veščina priprave teh rezancev pa se prenaša iz roda v rod. Hladnim rezancem se posvečajo tudi v šolah, restavracijah, na raznih kuharskih tekmovanjih ter festivalih, posvečenih tej cenjeni specialiteti. Kako pomembna je ta jed za severnokorejsko skupnost, se je pokazalo tudi na enem izmed petih srečanj med severno- in južnokorejskim vodstvom. Predsednika obeh sprtih držav sta se namreč doslej sestala petkrat, na tretjem srečanju aprila 2018 je severnokorejski vrhovni voditelj Kim Jong Un svojega kolega predsednika Moon Jae Ina po rokovanju nagovoril z besedami, da je pregledoval novice in ugotovil, da v Južni Koreji veliko govorijo o dobri hrani, zato mu je prinesel okusne rezance iz Pjongjanga.

Priporočamo