Kakšno bi bilo življenje, če bi vsak ljubi dan počeli, jedli, gledali, poslušali … vedno popolnoma isto?! Življenje je za živeti, poskušati nove stvari, nove hrane, nova doživetja in nove izkušnje. Zato poskusite te palačinke. Resnično so odlične.

Za pripravo odličnih mehkih palačink potrebujete:

JAJCE – Če pripravite do kakšnih 15 palačink bo eno jajce čisto dovolj. Vi pa seveda uporabite več jajc, če res želite.

MLEKO – Uporabite mleko po želji, kravje je čisto ok.

MOKO – Uporabite belo pšenično moko, lahko pa tudi mešanico navadne in polnozrnate moke ali pa kar polnozrnato pirino moko. V tem primeru uporabite malenkost več vode, saj polnozrnata moka vpije več tekočine.

SODO BIKARBONO – Ta poskrbi, da so palačinke bolj mehke in se ne trgajo.

VODO – Da, vodo. Trik v mehkih palačinkah je, da ne uporabite le mleka, ampak tudi nekaj vode. Razmerje skupne tekočine je približno 1/3 vode in 2/3 mleka.

SOL – Čisto malo soli poskrbi za čudovit okus palačink. Nekateri dodajajo sladkor, a je čisto odveč, saj sladkobo lahko regulirate z nadevi oz. namazi.

Če se imate radi, poskusite magično kombinacijo kisle smetane in kokosove moke. Za sladkobo dodajte nekaj vanilijevega sladkorja. Da pa bodo palačinke že takoj na prvi pogled začarale, jih pokopajte s stopljeno čokolado. Kaj niso lepe?

Najprej pa še nekaj idej za morda nenavadne, a božanske palačinke:

Odlične špinačne palačinke z borovnicami 

Pehtranove palačinke z makom in skuto 

Gratinirane ajdove palačinke s skuto 

Ovseno-mandljeve palačinke s čokolado in jagodami 

Nebeško puhaste polnozrnate bučne palačinke 

Palačinka iz pečice z jagodami 

Klasične ameriške puhaste palačinke 

Še več receptov za palačinke – tudi slane – najdite pod oznako Palačinke .

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

 

Poglejte si tudi kratek VIDEO priprave:

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za palačinke:

1 jajce

100 g moke

1/4 žličke sode bikarbone

1 majhen ščepec soli

1,5 dl mleka

1 dcl vode

Sestavine za nadev:

1 mali lonček kisle smetane

4 žlice kokosove moke

1 žlica sladkorja in/ali 1 vrečka vanilijevega sladkorja

Ostale sestavine:

1 žlička kokosove moke

2 rebri (temne) čokolade

(kokosovo) olje za peko palačink

PRIPRAVA

S sestavinami za palačinke vmešajte maso za palačinke. Če imate čas, pustite, da počiva 15 minut, vendar ni odvezno.

Ponev za palačinke res dobro segrejte. Dodajte kapljico oziroma 1/8 žličke (kokosovega) olja in ponev nagnite sem in tja, da se olje razporedi po ponvi. Nato vanjo zlijte zajemalko mase in nagnite ponev sem in tja, da se masa razporedi po celotnem dnu ponve. Pecite približno 2 minuti, oziroma toliko časa, da se začnejo delati mehurčki. Palačinko previdno obrnite in pecite še približno 2 minuti. Ponovite s preostalo maso. POZOR – olje je nujno le pri prvi palačinki, nato ga ne potrebujete. Pravzaprav manj olja pomeni bolj enakomerna zlata palačinka.

Kislo smetano zmešajte s kokosovo moko, dodajte sladkor in dobro zmešajte. Poskusite in po potrebi dodajte še nekaj sladkorja.

Čokolado stopite nad vodno kopeljo ali pa približno v 20 sekundah v mikrovalovni pečici.

Vsako palačinko namažite s približno žlico nadeva. Prenesite na krožnik, pokapajte s stopljeno čokolado in okrasite še z nekaj kokosove moke. Takoj postrezite in dober tek!

Priporočamo