Tanghulu je starodavna kitajska sladica, ki je iz tradicionalnega uličnega prigrizka postala senzacija na družbenih medijih.
09. 11. 2024., 20.35
Iztok Klemenčič
Tanghulu, ki bi ga lahko predstavili kot sadno nabodalo, je eden najbolj znamenitih uličnih prigrizkov sladkega značaja na Kitajskem. Njegova značilnost je preprosta, a prefinjena kombinacija svežega sadja, obloženega s hrustljavo plastjo strjenega sladkornega sirupa, ki ga nabodejo na bambusovo palčko.
/ Foto: iStock
Tanghulu
Sestavine:
8 manjših mandarin
500 g sladkorja
2,5 dcl vode
Priprava:
1. Mandarine olupimo in jim očistimo belo kožico ter jih nabodemo na leseno palčko. Po želji lahko na palčko nataknemo cele mandarine ali samo posamezne krhlje.
2. V vodo dodamo sladkor in na rahlem ognju približno osem minut mešamo, dokler se ne raztopi in začne nastajati sirup. Ko se bo zmes začela zgoščevati, bodo mehurčki opazno večji in počasnejši, temperatura sirupa pa bi morala imeti 93 stopinj Celzija. Če nimamo kuhinjskega termometra, lahko naredimo preskus tako, da eno palčko pomočimo v sirup in nato takoj pomočimo v ledeno mrzlo vodo, torej vodo iz pipe, ki smo ji dodali ledene kocke. Če se na palčki naredi sladkorna prevleka. podobna steklu, je sirup pripravljen.
3. V sirup na hitro pomočimo mandarine, nato pa jih nemudoma potopimo v mrzlo vodo. Nabodala položimo na pekač, obložen s peki papirjem, da se ohladijo.
Izviral naj bi iz severne Kitajske, iz obdobja dinastije Song (960–1279), anekdota pa pripoveduje o tem, da je nekega dne cesarjeva najljubša priležnica zbolela. Ker nekaj dni ni mogla ne jesti ne piti, ji je dvorni zdravnik predpisal dvotedensko dieto s plodovi kitajskega gloga, ki jih je uživala namočene v sladkorni sirup. Na veliko veselje cesarja, njegove konkubine pa tudi zdravnika je bolnica po prestani glogovi terapiji ozdravela, zdravilo pa je postalo vsesplošno priljubljeno najprej pri celotni cesarjevi družini, nato pa še na dvoru in po celotnem cesarstvu in še dandanes je tanghulu na Kitajskem eden najbolj priljubljenih sladkih prigrizkov.
/ Foto: iStock
Piščančja obara
Sestavine:
60 dag piščančjih prsi
1 čebula
20 dag korenja
1 peteršiljev koren
1 stebelna zelena
1 žlica moke
1 žlica vina
1 žlica paradižnikove mezge
lovorov list, začimbe po okusu
olje, sol in poper
Priprava:
Zelenjavo (korenje, peteršiljevo korenino, zeleno) očistimo in operemo ter narežemo na poljubno velike kose. Na kuhalnik pristavimo večji lonec, v katerem segrejemo olje in na njem na hitro popečemo kose piščanca, ki smo ga povaljali v moki. Dodamo vino, začimbe, paradižnikovo mezgo, narezano zelenjavo in vse skupaj med občasnim mešanjem pražimo približno 5 minut. Nato v lonec prilijemo vodo, premešamo in počakamo, da obara zavre. Začinimo jo s soljo in poprom, lonec pokrijemo s pokrovko in pustimo, da se jed pri šibkem vretju kuha približno 35 do 40 minut. Po želji v obaro vkuhamo vlivance, rezance ali cmočke.
V nasprotju z drugimi vrstami kandiranega sadja je priprava tanghuluja povsem enostavna, saj sadje le nabodemo na palčko in potopimo v vreli sladkor, nato nemudoma še v ledeno vodo, da se na njegovi skorji ustvari trda sladkorna prevleka, ki po ugrizu poči in se drobi. Če se je nekoč na paličice natikalo bolj kot ne glogove jagode, pa je v sodobnem času izbira sadja postala bolj raznolika. Danes se na palčicah v sladkornih srajčkah najbolj pogosto znajdejo jagode, grozdje, borovnice, maline, mandarine, kivi, ananas, banane in celo penice. Ta preobrazba tanghuluja se je sicer začela na Kitajskem tekom stoletij, turbo pospešek pa je dobila v Južni Koreji predvsem po zaslugi netflixovega dokumentarnega filma Blackpink: Light Up the Sky, ki pripoveduje zgodbo o korejski najstniški pop skupini Blackpink. V filmu, ki je izšel leta 2020, med drugim dve članici pripravljata tanghulu, tako da je starodavna kitajska sladica nemudoma postala spletna senzacija najprej v Južni Koreji in po celotni Aziji, po zaslugi tiktoka in kratkih videov na youtubu ter številnih zvezdnikov, ki so se navduševali nad njo, pa je v tem kratkem času celo postala ena najbolj priljubljenih sladic na svetu.
/ Foto: DZS
Tanghulu
Sestavine:
8 manjših mandarin
500 g sladkorja
2,5 dcl vode
Priprava:
1. Mandarine olupimo in jim očistimo belo kožico ter jih nabodemo na leseno palčko. Po želji lahko na palčko nataknemo cele mandarine ali samo posamezne krhlje.
2. V vodo dodamo sladkor in na rahlem ognju približno osem minut mešamo, dokler se ne raztopi in začne nastajati sirup. Ko se bo zmes začela zgoščevati, bodo mehurčki opazno večji in počasnejši, temperatura sirupa pa bi morala imeti 93 stopinj Celzija. Če nimamo kuhinjskega termometra, lahko naredimo preskus tako, da eno palčko pomočimo v sirup in nato takoj pomočimo v ledeno mrzlo vodo, torej vodo iz pipe, ki smo ji dodali ledene kocke. Če se na palčki naredi sladkorna prevleka. podobna steklu, je sirup pripravljen.
3. V sirup na hitro pomočimo mandarine, nato pa jih nemudoma potopimo v mrzlo vodo. Nabodala položimo na pekač, obložen s peki papirjem, da se ohladijo.