Hamburški zrezek je v osnovi polpet iz mlete govedine in velja za predhodnika hamburgerja, ki so mu slavo spisali v ZDA. Kot pravijo zgodovinski viri, se je popotovanje mletega mesa v eno najbolj priljubljenih jedi na svetu začelo v Mongoliji, kjer so divji jezdeci in vojščaki Džingiskana koščke jagnjetine in ovčetine dajali pod sedla, da so se sploščili in postali mehki ter žvečljivi, saj so jih uživali v surovi obliki, da jim ni bilo treba sestopati s svojih konjev.

Hamburger

Sestavine:

       500 g       mlete govedine (po možnosti iz pljučne ali plečne mišice)

              sol in sveže mleti poper po okusu

              olje za peko

Priprava:

1       V večji posodi zmešamo mleto govedino s soljo in poprom ter jo dobro pregnetemo, da dobimo enotno maso.

2       Iz pripravljene mase oblikujemo štiri zrezke enake velikosti. Naj bodo debeli približno 1,5 cm, da se enakomerno spečejo.

3       V vročo ponev kapnemo nekaj olja in zrezke pečemo približno 4–5 minut na vsaki strani, dokler ne postanejo lepo zapečeni in zlatorjavi. Postrežemo jih takoj, ko so pečeni, skupaj s pire krompirjem, dušeno zelenjavo in pečenim jajcem na oko.

Ko je Džingiskanov vnuk Kublajkan (1215–1294) vdrl v Moskvo, je njegova tovarišija s seboj prinesla pod sedli zmehčano meso, ki so ga Rusi poimenovali tatarski biftek – pač zato, ker so Mongole imenovali Tatari. V mnogih letih so ruski kuharji to jed prilagodili in razvili ter jo oplemenitili s sesekljano čebulo in surovimi jajci, s tem da so ovčetino in jagnjetino zamenjali z govedino. V 15. stoletju je bilo uživanje mletega govejega mesa sicer že iskana poslastica v Evropi, ko pa so ladje iz Hamburga redno začele obiskovati ruska pristanišča, so mornarji od tam na zahod Evrope prinesli še tatarski biftek in ga stoletja kasneje izvozili v ZDA, kjer je dobil današnje ime hamburški zrezek oziroma hamburger. V poznem 19. stoletju je namreč ta polpet, kot so poimenovali novotarijo iz Evrope, postal priljubljen na jedilnikih številnih restavracij v newyorškem pristanišču. Šlo je za ročno mleto govedino, ki so jo rahlo nasolili, pogosto tudi dimili in jo običajno stregli v surovi obliki skupaj s čebulo in krušnimi drobtinami, konec 19. stoletja pa so na stojnicah s hrano vzdolž newyorškega pristanišča že ponujali tudi pečene hamburgerje.

Vegetarian food. / Foto: Marussya

Koruzna juha

Sestavine:

30 g       masla

1       srednje velika čebula

2       stroka česna

1       rezina gomolja zelene

250 g       koruze

0,8 l       zelenjavne jušne osnove

30 g       koruznega zdroba

       sol in poper

       peteršilj in drobnjak

Priprava:

V loncu na maslu zlatorumeno prepražimo sesekljano čebulo, primešamo sesekljan česen, drobno naribano zeleno in koruzo ter vse skupaj pražimo deset minut. Dodamo koruzni zdrob in med mešanjem pražimo še pet minut, nato pa prilijemo osem decilitrov jušne zelenjavne osnove. Solimo in popramo ter kuhamo še deset minut, vmes večkrat premešamo in po potrebi dodamo še jušno osnovo ali vodo. Na koncu dodamo sesekljan peteršilj in drobnjak, preden juho serviramo, jo še enkrat dobro premešamo.

Za najstarejši dokument, ki omenja hamburški zrezek, tako velja jedilnik restavracije Delmonico iz New Yorka in sega v leto 1873, omenjeno pa je še, da je bila cena tega zrezka dvakrat višja od pečenega govejega fileja. Leta 1887 je neko newyorško prenočišče že oglaševalo skodelo kave, hamburški zrezek in kruh za 10 centov, nekaj ​​let kasneje, leta 1891, pa so v časopisu Boston Globe objavili oglas za mesnico, ki je prodajala kuharsko knjigo z receptom za hamburger na toastu. Pravo slavo je hamburger v pravi podobi, kot ga poznamo danes, torej med polovicama štručke, doživel leta 1904, ko je na svetovni razstavi v St. Louisu novinar časopisa New York Tribune pisal o novem sendviču, ki so ga tam stregli in so ga imenovali hamburger. Prvo verigo hitre prehrane s poudarkom na hamburgerjih pa sta leta 1921 v mestu Wichita v Kansasu ustanovila Walter Anderson in Edgar Ingram in jo poimenovala White Castle. Šele leta 1948 jima je sledil McDonald's, Burger King pa leta 1954.

Chocolate banana cake for a breakfast on a wooden tray. / Foto: Lilechka75

Čokoladno-bananin biskvit

Sestavine:

2       zreli banani

200 g       moke

200 g       sladkorja

50 g       kakava v prahu

1       čajna žlička pecilnega praška

1/2       čajne žličke sode bikarbone

       ščepec soli

1       strok vanilje

2       jajci

120 ml       stopljenega masla

100 ml       mleka

1       čajna žlička vaniljevega ekstrakta

100 g       čokolade, narezane na koščke

Priprava:

Pečico segrejemo na 180 °C in pripravimo pekač, ki ga premažemo z maslom ali obložimo s papirjem za peko. Nato v posodi z vilicami pretlačimo banani, jima dodamo jajci, sladkor, maslo, mleko in vaniljo ter vse dobro premešamo z metlico ali mešalnikom. V ločeni posodi pa zmešamo suhe sestavine: moko, kakav, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. Suhe sestavine postopoma dodajamo v mešanico z bananami in jih dobro premešamo, da dobimo enotno zmes, na koncu vmešamo še čokoladne koščke. Zmes vlijemo v pripravljen pekač in pečemo 35–40 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga vtaknemo v kolač, ni čist, ko ga izvlečemo.

Priporočamo