Od sobotnega poldneva in tja do četrte ure je v gostilni Pri lipi največja gneča. Večina ljudstva se zbere skoraj natančno ob enih popoldne, čeprav pozorno oko lahko opazi, da se nekatera omizja takrat celo že praznijo, kar seveda pomeni, da so s sobotnim kosilom začeli že kar nekaj minut pred dvanajsto. V vsakem primeru so nas pri rezervaciji, ki je za soboto skoraj obvezna, prosili, če lahko pridemo vsaj ob pol enih, ker ob enih pridejo vsi ostali in je potem zelo težko zadovoljiti oziroma postreči polno gostilno gostov.
Razumeli smo, tudi zato, ker obrat pod Pohorjem ob mogočnem drevesu, kar 400 let stari lipi, ni ravno majhen. Ni kak majčken bistro s težko razumljivo hrano, ni bifejček, kiosk ali potujoči kamion z azijskimi in južnoameriškimi priboljški, ampak prava velika domača gostilna, ki jo več kot očitno vešče vodi simpatična štajerska družina z urno gospodarico na čelu.
Narezek s šunko in jajci
V gostilni, ki bi jo, če bo še kdaj kaj več snega kot v zadnjih letih, lahko šteli tudi za podpohorsko destinacijo, ki naj zadovolji smučarske navdušence, so bili kar malce presenečeni ob prvem naročilu našega tria.
Pri lipi namreč le redki naročijo za začetek kaj drugega kot govejo juho, nas pa je zanimalo, kako pripravijo narezek za 14 evrov. Prinesli so krožnik na debelo narezane šunke, prave in lepo mastne, v spremstvu jajc, paradižnika, paprike in zelene. In obveznega, ne preveč nevarnega hrena. Vzeli smo le eno porcijo, vendar je bilo mesnine kljub temu bolj za dve osebi, in ob klasičnem kruhu je nedvomno prijala. Na pomoč sta priskočili še dve penini, suha in polsuha iz Puklavčevih vinogradov za 4 evre na kozarec. Pri lipi sicer celo bolj kot peneče vino za začetek ponudijo različna žganja, ki smo jih preskočili, podobno kot ploščo sirov in pršuta, ki bodo morali počakati na naslednjo priložnost.
Juhe z bogatimi zakuhami in enolončnice
Prav neverjetno je, koliko možnosti je Pri lipi, ko naročate govejo juho. Lahko jo opremijo z domačimi rezanci, fritati, zdrobovimi žličniki, ribano kašo ali jetrnimi cmoki. In čeprav juhe ni malo, bi lahko pojedli vsaj dva krožnika različice s kašo in še dva tiste z jetrnimi cmoki.
Nekoliko manj nas je navdušila oranžna bučna juha, preskočili smo gobovo. Goveje juhe s prikuhami so po 4,5 evra za krepko porcijo, pol evra dražje so zelenjavne. Mimogrede, bolj kot enolončnica sta na štedilniku tudi obari, telečja ali piščančja, za devet evrov, nedaleč stran je tudi telečji ragu za šest evrov, in če primaknete še kruh in solato, je to že resna malica, ki ne potrebuje predjedi ali glavnih jedi.
Pohana kura in podobne dobrote
Po začetnih peninah je v kozarce pritekel soliden sauvignon Verus, naš naslednji korak pa je bil pregled glavnih jedi. Možnosti so neskončne, tudi pečenega piščanca imajo, vse vrste zrezkov, veliko je teletine, zelo priljubljena so telečja jetrca, cene pa so, kot se za našo rubriko spodobi, zmerne. Polovica ocvrtega piščanca za 16 evrov brez težav zadovolji dve odrasli osebi, še posebej ko pristavijo pražen krompir in kuhano zelenjavo.
Na drugi strani je bil ocvrt telečji zrezek (16 evrov), popularni dunajski, ki je s svojo velikostjo upravičil vlogo glavne mesne jedi. Skratka, naročili in dobili smo glavni jedi, ki sta briljirali, a je treba reči, da ob obilni pomoči res bogate solate z radičem, jajcem in ocvirki. Okusi so sicer različni, a še bolj smo se veselili ob fižolu s črno redkvijo. Morda ni nepomembno omeniti, da imajo lastno tatarsko omako, ki seveda gre k ocvrtim jedem, hišni recept pa rahlo povleče na sladko. Zanimivo.
Pohorska omleta pod Pohorjem
Kljub še nekaterim drugim možnostim (palačinke, gibanica, zavitki) smo se v finalu glede na lokacijo namenili pomalicati pohorsko omleto (15 evrov). Naročili smo jo že ob glavnih jedeh, da so jo imeli čas speči. Na mizo je prispela razmeroma velika predstavnica svoje vrste, ki jo Pri lipi bogato okrasijo in opremijo s smetano ter jagodičevjem.
Velika sladica bi brez težav nasitila ne dve, kot ji je namenjeno, temveč bolj tri ali štiri osebe, vendar bi lahko bila bolj rahla. Lahko bi rekli, da je malce odstopala od receptov tistih pohorskih omlet, ki smo jih poskusili v zadnjem času.