Šport je tudi med invalidi vse bolj priljubljen, nedavni dosežek paraolimpijke Žive Lavrinc na paraolimpijskih igrah v Parizu pa je zagotovo spodbuda za vse. »Vsem tistim, ki se želijo ukvarjati s športom, iskreno privoščim občutek, ki ga doživiš, ko spremljaš svoj napredek. Ta občutek lahko iz športa preneseš še na druga področja življenja. Verjamem, da je šport popotnica, ki ti daje moč in energijo,« je motivirala udeležence Parafesta. Dogodek so pripravili v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča, na njem pa so različne športne discipline predstavili mladim in starejšim, ki so tam na rehabilitaciji, in tudi vsem drugim, ki jih šport zanima.

Šport mladim invalidom zvišuje kakovost življenja na več ravneh. Ne pomaga le pri rehabilitaciji in boljši telesni pripravljenosti, pomemben je tudi pri vključevanju v družbo in za dvig samozavesti.

Petintridesetletna Kamničanka Živa Lavrinc je bila že od malega strastna športnica, privlačil jo je adrenalin in preizkušala se je v gorskem kolesarstvu. Pri tem se ji je kmalu po 29. rojstnem dnevu zgodila nesreča in jo prikovala na invalidski voziček. A ljubezen do športa je ostala, nekoliko se je spremenila le disciplina. Pred tremi leti je tako poskusila z lokostrelstvom in na nedavnih paraolimpijskih igrah prav v tej disciplini osvojila bronasto medaljo. Ponosno jo je nosila tudi ob tokratnem obisku v URI Soča, na katerem jo je spremljal sin. Obiskala je tudi otroški oddelek, saj ji je ostalo v prijetnem spominu, da so ji pred olimpijskimi igrami poslali knjižico z željami – dala si jo je pod vzglavnik in dobre želje so jo motivirale pred nastopom. »Resnično sem čutila tisto energijo in danes so se v meni ob obisku na otroškem oddelku ponovno prebudila čustva. Ne znam povedati z besedami, kakšne občutke sem imela pred nastopom. Doma me je čakalo kup sprejemov in hvaležna sem vsakemu posebej, saj je to nekaj najlepšega. Danes širimo parašport med vse. To je res odlična popotnica za življenje,« je strnila svoje misli in znova poudarila pozitiven vpliv športa na življenje invalidov.

Šport pri rehabilitaciji

Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite že četrto leto v sodelovanju z URI Soča mladim športnikom predstavlja parašporte. Tako lahko otroci in mladostniki, ki so na rehabilitaciji v tem centru, ter preostali obiskovalci spoznavajo različne možnosti za gibanje in ukvarjanje s športom. Šport mladim invalidom zvišuje kakovost življenja na več ravneh. Ne pomaga le pri rehabilitaciji in boljši telesni pripravljenosti, pomemben je tudi pri vključevanju v družbo in za dvig samozavesti. Mag. Damjana Žun, v. d. direktorja URI Soča, je omenila, da šport prispeva k uspehu rehabilitacije in omogoča hitrejšo vrnitev posameznikov v aktivno življenje. Zato v URI Soča športne aktivnosti vključujejo v rehabilitacijske programe za vse starostne skupine. Predstavitve različnih športov so lahko za paciente pomembna začetna spodbuda.

03.10.2024. Parafest, predstavitev športov invalidov. Foto: Bojan Velikonja / Foto:

Paralokostrelstvo je priljubljena športna disciplina. / Foto: Bojan Velikonja 

Na Zvezi ŠIS – SPK že vrsto let z različnimi aktivnostmi in pobudami spodbujajo športno udejstvovanje invalidov, saj šport v njihova življenja prinaša ogromno koristi. Krepi telo in duha, spodbuja socialno vključenost ter pomaga pri rehabilitaciji. »Na Parafestu Postani športnik invalidom predstavljamo različne možnosti športnega udejstvovanja v želji, da bi prepoznali, kako lahko šport pozitivno vpliva na njihova življenja. Skozi tovrstne programe invalidi razvijajo svoje talente in spoznajo, da invalidnost ni omejitev za doseganje osebnih ciljev,« je ob tem dogodku povedal Gregor Gračner, podpredsednik zveze. Tako želijo predstaviti široko paleto športov, jih ponuditi širši populaciji invalidov ter jih spodbuditi, da se vključijo. V kratkem je napovedal tudi projekt za starejše invalide, v okviru katerega bodo po vseh slovenskih regijah omogočili gibanje in šport tistim, ki bodo to želeli.

Za izenačitev parašporta in športa

Program Postani športnik dviguje prepoznavnost parašporta med mladimi, v Lidlu Slovenija, ki projekt podpira, pa si želijo graditi prihodnost, v kateri šport ne pozna razlik, zato si s skupnimi močmi prizadevajo za izenačitev parašporta in športa. Na tokratnem Parafestu so parašportniki predstavili pet športnih disciplin: paranamizni tenis, paralokostrelstvo, paraatletiko, boccio in curling na vozičkih. Predstavili so jih parašportniki Simon Turk, Luka Trtnik, Natalie Finkšt, Matjaž Bartol, Nejc Stakne ter trenerja Gregor Verbinc in Ožbej Poročnik, obiskovalci pa so jih lahko tudi preizkusili.

03.10.2024. Parafest, predstavitev športov invalidov. Foto: Bojan Velikonja / Foto:

Mladi igralci so bili navdušeni nad curlingom. / Foto: Bojan Velikonja 

Na otroškem oddelku URI Soča si želijo, da bi bili njihovi mladi pacienti ob vrnitvi domov v zanje spodbudnem okolju, ki jim omogoča kakovosten nadaljnji razvoj. Zato pozdravljajo dneve, kot je bil ta, saj otroci in starši vidijo, da jim tudi šport lahko ponudi veliko. »Parafest smo združili s posvetom za učitelje, saj otroci z učnimi in gibalnimi oviranostmi ob vključitvi v šolske programe potrebujejo primerne prilagoditve ter različne oblike pomoči. Predstavili smo posebnosti bolezni in poškodb ter izzive otrok na področju gibanja, učenja ter komuniciranja, s poudarkom na prilagoditvah. S takimi izobraževanji želimo strokovne delavce opolnomočiti, da bodo prepoznali izzive teh učencev in njihovih družin, da znajo prilagoditve smiselno uporabljati in da znotraj matične ustanove, ob pomoči strokovnjakov drugih ustanov, delujejo povezovalno in strokovno,« je razložila doc. dr. Katja Groleger Sršen, predstojnica otroškega oddelka URI Soča.

03.10.2024. Parafest, predstavitev športov invalidov. Foto: Bojan Velikonja / Foto:

Paraatlet Nejc Stakne je pokazal, kako se meče vorteks. / Foto: Bojan Velikonja 

Priporočamo