Minulo nedeljsko popoldne so številni slovenski ljubitelji športa preživeli kar na kavču pred televizijskimi sprejemniki z daljincem v roki. Največ pozornosti je pritegnila cestna dirka na svetovnem kolesarskem prvenstvu v Švici, kjer je Tadej Pogačar z neverjetno predstavo potrdil vlogo prvega favorita in najboljšega kolesarja na svetu ta hip, nakazal pa je tudi, da se bo Slovenija nekoč morda lahko hvalila celo z najboljšim kolesarjem v zgodovini tega športa. Za naslov svetovnega prvaka se je v Španiji v istem času potegoval tudi motokrosist Tim Gajser, a je na koncu moral priznati premoč domačinu Jorgeju Pradu

Trojna krona

»To, kar se je zgodilo danes, je neverjetno. Ni skrivnost, da je bila to velika želja že od nekdaj. Letos je bila proga za nas dobra in na koncu se je izšlo, kot se je moralo. Ni šlo vse po načrtu, a se je vse dobro razpletlo za nas. Z ekipo smo malo improvizirali, a imel sem res neverjetno dober dan,« je zbiral prve vtise po zmagi prvi slovenski svetovni kolesarski prvak med člani, ki se je v beg pred drugimi favoriti nepričakovano podal že sto kilometrov pred ciljem in nato več kot 50 kilometrov na čelu dirke prevozil čisto sam.

»Zagotovo ni bil načrt napasti tako daleč, a nekako se je to zgodilo. Prepustil sem se toku dirke in ko sem enkrat šel v to, ni bilo več izhoda. Moral sem iti do konca, dal sem vse od sebe in stisnil do zadnjega. Tudi sam sem bil zaskrbljen. A ko sem videl, da me je Jan počakal, sem dobil dodatno motivacijo. Brez Tratnika bi bil to samomorilski napad. Opravil je vrhunsko delo, od tam naprej pa je bilo še nekaj dvomov. Vedel sem, da bo zadostovalo, če bo na vrhu vseh vzponov 40 sekund prednosti. Nikoli pa ne veš, kdaj te čisto pobere. Takšnih občutkov v karieri še nisem doživel,« je priznal 26-letni fenomen s Klanca pri Komendi.

To je bila njegova že 23. zmaga v sezoni in 86. v karieri. Pogačar je šele tretji v zgodovini (po Belgijcu Eddyju Merckxu in Ircu Stephenu Rochu), ki mu je uspelo v istem letu osvojiti tako dirko po Italiji kot Franciji ter cestno preizkušnjo na svetovnem prvenstvu. Slovensko kolesarstvo je tako letošnjim zmagam na vseh treh največjih dirkah (Toura, Gira in Vuelte) dodalo še naslov svetovnega prvaka.

»Mavričasta majica je pika i, je najlepša majica. Upam, da jo bom nosil s ponosom in veseljem. Veselim se že naslednje dirke. Za mano je res sanjska sezona, leto 2024 bo zagotovo težko prekositi. Moj cilj je, da naslednjih leto dni uživam v tej majici,« je sklenil Pogačar, ki ga v prihodnjih dneh čaka še nekaj tekem. To soboto dirka po Emiliji, v torek dirka treh dolin Vareseja, prihodnjo soboto pa še dirka po Lombardiji, na kateri se bo znova meril tudi s Primožem Rogličem, ki je bil tokrat v vlogi njegovega pomočnika. »Ponosen sem, da sem del tega zgodovinskega dogodka. Mislim, da je Tadej sledil svojim instinktom, kot ob številnih drugih zmagah v karieri. Običajno s Tadejem dirkava drug proti drugemu, tokrat pa sva bila del iste ekipe. Vesel sem, da sem del te zmage,« je poudaril Zasavec, ki je skupaj z drugimi reprezentanti pripomogel k novemu Pogačarjevemu in slovenskemu uspehu.

In kaj sta o Pogačarju izjavila njegova največja tekmeca na tem svetovnem prvenstvu? »To je šele začetek. Močnejši je kot kdaj koli prej,« je o našem asu in njegovi prihodnosti dejal lanski svetovni prvak, Nizozemec Mathieu van der Poel, Belgijec Remco Evenewpoel pa je priznal: »Ko se je sto kilometrov pred ciljem pognal v beg, sem vozil ob van der Poelu. Družno sva ugotovila, da je to samomorilsko početje in da ga bomo prej ali slej ujeli. No, nismo ga, saj je vozil tako hitro kot mi zadaj in se razlika ni zmanjšala. Vsak normalen kolesar tega tempa spredaj ne bi zdržal. Toda Tadej letos res ni normalen, tako fantastično kolesari. Če kdo, si je on zaslužil naslov svetovnega prvaka.«

Gajser tokrat drugi

Španec Jorge Prado je imel pred zadnjo dirko svetovnega prvenstva v motokrosu sedem točk prednosti pred Gajserjem, še dve točki prednosti pa si je pridobil z zmago na sobotnih kvalifikacijah ter vse skupaj zakoličil še z zmago na zadnji dirki. Nekaj krogov pred koncem je gledalcem sicer zastal dih, ko je Španec za hip zapeljal s proge in se za las izognil padcu, sicer pa naš najboljši motokrosist, ki je bil znova drugi, pravih možnosti za šesti naslov svetovnega prvaka tokrat ni imel. Tako ostaja pri petih, Španec pa je osvojil svojega četrtega in drugega zapored. Letos je zbral 996 točk, Gajser pa deset manj.

motokrosist Tim Gajser- 28.02.2024 - AMZS center varne vožnje Vransko - novinarska konferenca pred začetkom nove sezone v motošportu. //FOTO: Jaka Gasar / Foto: Jaka Gasar

Tim Gajser: »Vsem se lahko zgodi napaka, saj smo samo ljudje. Tak je na žalost šport.« / Foto: Jaka Gasar

»Seveda je težko, ko si drugi v seštevku ob tako majhnih razlikah, toda ne smem biti preveč kritičen po sezoni. Čeprav je v tem trenutku težko, sem še vedno ponosen na to, kar smo dosegli. Biti drugi motokrosist na svetu je še vedno izjemno. V ekipi so naredili vse, da bi dosegli cilj, zato velika zahvala vsem. Leto je bilo dolgo in naporno, brez njih ne bi šlo, želim si, da bi se lahko oddolžil z naslovom. Čaka nas še pokal narodov, nato pa sledi malo odmora, preden bom prihodnje leto znova poskusil,« je po koncu letošnjega svetovnega prvenstva elitne skupine dejal slovenski motokrosistični zvezdnik, ki mu je lovorika spolzela iz rok po več padcih na predzadnji dirki na Kitajskem.

»Vsem se lahko zgodi napaka, saj smo samo ljudje. Tak je na žalost šport. Ostati moram pozitiven in iti naprej. Sveta gotovo ne bo konec. Lanska sezona je bila zame ena najtežjih, saj sem se vračal po poškodbi, zato si želim, da bi sezono končal zdrav,« je še pred zadnjo dirko razmišljal 28-letni Ptujčan, ki v spomin na pokojnega brata Žana, rojenega 24. marca 1992, vselej nastopa s številko 243 na prsih in motorju. 

Priporočamo