Slovenski policiji pomaga tudi 19 visokih in zelo posebnih sodelavcev, to so konji na Postajah konjeniške policije Ljubljana in Maribor. Policisti konjeniki so nepogrešljivi so pri vzdrževanju javnega reda in miru, iskalnih akcijah pogrešanih ljudi, nadzoru državne meje …

»Delo je kdaj tudi zahtevno, prav tako pa je veliko lepih trenutkov in se splača vztrajati,« pravi Janez Ramovš, policist konjenik iz Ljubljane. Ljubljanska postaja, ki domuje v Stožicah, letos praznuje 50. obletnico ustanovitve, okroglo obletnico pa so obeležili v Kobilarni Lipica. Obširnejšo reportažo o delu policistov konjenikov bomo objavili v prihodnji številki Nedeljskega dnevnika.

Kako do primernega konja?

Izbor primernih konj za policijske namene določa pravilnik o nakupu konj v policiji, kljub temu pa policisti pred nakupom še preverijo karakter konja. 

Video: Katja Gleščič

Ko se konj upokoji, pa na policiji izbirajo med tremi možnostmi: konja lahko prodajo, ga oddajo v brezplačno rejo ali pa s policistom konjenikom vzpostavijo neodplačni pravni prenos konja, kar pomeni, da za konja do njegove smrti skrbi policist. Prav slednja možnost se v praksi najpogosteje uresniči.

Kot je po slovesnosti ob 50-letnici ustanovitve ljubljanske postaje konjeniške policije za medije povedal njen načelnik Janez Podobnik, je konjeniška policija izredno pomembna pri zagotavljanju varstva v državi. Kot rečeno, policisti konjeniki ves čas spremljajo varnostno situacijo v državi in se usmerjajo predvsem na območja, kjer je njihova prisotnost ključna za zagotavljanje varnosti, redno patruljirajo tudi na številnih neurbanih območjih, ki so z avtomobili težko dostopna, veliko nalog pa opravljajo tudi na območju državne meje, kjer delujejo predvsem preprečevalno.

Video: Katja Gleščič

Kot rečeno, policisti konjeniki ves čas spremljajo varnostno situacijo v državi in se usmerjajo predvsem na območja, kjer je njihova prisotnost ključna za zagotavljanje varnosti, redno patruljirajo tudi na številnih neurbanih območjih, ki so z avtomobili težko dostopna, veliko nalog pa opravljajo tudi na območju državne meje, kjer delujejo predvsem preprečevalno. Sicer pa policisti konjeniki opravljajo povsem enake naloge kot vsi drugi policisti.

Priporočamo