Ne vem, kaj je hotel novinar Igor Kršinar povedati in ali gre pri tem za reklamo ali za antireklamo za Janšo. Možno je oboje. Volivci, ki so za Janšo, so ob takšni naslovnici zadovoljni, ker upajo na ponovno vlado z Janšo, volivci, ki so proti Janši, pa so vzpodbujeni, da gredo na prihajajoče volitve, ker edino s tem bodo onemogočili Janšo, da bi zopet prišel na oblast. Vemo, da ima Janša že dolgo stabilno bazo volivcev, to je dobrih 20 %, zato je rezultat volitev zelo odvisen od volilne udeležbe. Da se je že pričel boj (po Janševi želji) za predčasne, vsekakor pa za redne volitve, vidimo. Da ima premier Robert Golob vse manj možnosti za ponovno zmago, je tudi čutiti. Torej bo šlo pri prihodnjih volitvah zopet za vprašanje, ali Janša ali kdo drug. Golob ima še malo možnosti, da se izvleče, je pa vprašanje, ali jih bo znal izkoristiti. Če mu bo uspelo še v tem mandatu urediti zdravstvo in davek na premoženje, se mu bo mogoče izšlo.

Že dolgo tega sem spoznal, da Slovenci ne premoremo poštenega, navzven obrnjenega in brezmadežnega človeka, ki bi bil primeren za predsednika vlade ali države, na žalost.

Da se Janša veseli vzpona desnice v Italiji, v Nemčiji, v Franciji in še kje, ni dobro. Da je militaristično usmerjen, dokazuje že dolgo, tudi ko prijateljuje z madžarskim premierjem Orbanom, italijansko desničarko Giorgio Meloni, francosko Marine Le Pen, želi pa si tudi ponovnega vzpona ameriškega Donalda Trumpa. Če prizanesem z naštevanjem mnogih Janševih grehov, ki si jih je nadel v času samostojne Slovenije, je že prej našteto dovolj, da vemo, s kakšnim človekom imamo opravka. Paktira s podobnimi liderji kot tisti, ki so zanetili pred 80 leti 2. svetovno vojno. Ali si želimo še ene vojne? Prepričan sem, da ne. Torej, ne želimo si ga.

Vedno se izkaže, da politikom ni za verjeti. Igor Kršinar nas v svojem članku spomni na leto 2020, ko se je izkazalo, da ko gre za skupne interese in osebne koristi voditeljev, volilnih obljub ni težko požreti. Ob tem se spomnim na prijateljevo »grajo« pred leti, ko mi je dejal, da nimam nikakršnih možnosti za politika, ker sem prepošten. To grajo sem vzel za kompliment.

Janša je med našimi politiki najbolj sposoben – za sebe. Kot že rečeno, ima veliko grehov, je pa nekaj takšnih, zaradi katerih sploh ne bi smel imeti možnosti za nobenega vodjo, najmanj pa da bi vodil državo kot predsednik vlade ali države. Gre za njegovo podpiranje domobranstva in omalovaževanje NOB; zame je to kot izdaja. Ne trdim, da ni bilo s partizanske strani marsikaj narobe, tudi s politiko po 2. sv. vojni, kar ravno tako obsojam in obžalujem, ni bilo pa niti zdaleč tako slabo, kot nam prikazujejo Janša in njegovi. Janša, Možina, Dežman, Griesser Pečar in še drugi se trudijo prikazati NOB, našo zgodovinsko epopejo, kot nekaj zlega za Slovence, ter na vse kriplje branijo in skušajo rehabilitirati domobrance in belogardiste, ki so pomagali napadalcem, fašistom in nacistom. V prispodobi: branijo nekaj slabih dreves, pljuvajo pa po zdravem gozdu. Ne smem pomisliti, kje vse bi bili danes Slovenci, če bi se 2. sv. vojna končala drugače.

Žalostno pri tem je, da mladi, ki socializma niso bili deležni, nasedajo lažem in lažni propagandi nekaterih medijev. Na primer Nova24tv je eden takšnih medijev, ki vrti svojo debilno oddajo »Kdo vam laže?«, ki nekritičnega in naivnega gledalca zlahka preslepi. Torej mediji, tiskani in elektronski, lahko na nekritične ljudi vplivajo, da se odločajo, kot bi se sicer ne. Poskušajmo torej misliti s svojo glavo.

Milan Januška, Slovenj Gradec

Priporočamo