Zemljišče so dobili v last Frančiškani okoli leta 1230 in na njem pozidali samostan. Ukinil ga je avstro-ogrski cesar Jožef II. leta 1784 in frančiškane preselil na lokacijo ob današnjem Prešernovem trgu. Samostan so preuredili v licej, gimnazijo in učiteljišče. Potres je leta 1895 poškodoval zgradbo, morali so jo porušiti. Ruševine so na površju odstranili, nedotaknjene so ostale kleti z bogato arheološko dediščino, ki so ostale last cesarske vlade na Dunaju, po razpadu Avstro-Ogrske je zemljišče postalo državna last predvojne, nato povojne Jugoslavije in končno Republike Slovenije. Ni znano, kdaj naj bi to zemljišče postalo last MOL, Mestne občine Ljubljana (primer Križank!?). Kako je z lastništvom pokrite tržnice pod Semeniščem, ki bi se naj preuredila v kolesarnico, ne vemo, obseg pripadajočega zemljišča Nadškofije pa je predmet sodnega postopka.

MOL naj bi po zadnji verziji želela graditi podzemno garažo z 245 parkirišči za osebne avtomobile in 33 za dostavo tržnici. Cena parkirnega prostora v Salzburgu pod gradom je bila 17.500 evrov na parkirno mesto, zadnja informacija o ceni parkirišča pod Kongresnim trgom je bila preko 30.000 evrov, izračune cene parkirišča pod tržnico še nismo videli, a bi bilo prav gotovo najdražje parkirišče v Ljubljani, ki si ga starejša generacija občanov Stare Ljubljane ne bi mogla privoščiti. Izkušnje gradnje garaž pod Kongresnim trgom s poškodbo okoliških zgradb, kulturnih spomenikov, opominjajo tudi na riziko poškodb gradnje in spremenjenega poteka podzemnih voda najpomembnejših kulturnih spomenikov državnega pomena v Sloveniji ob in v bližini tržnice. V opomin je tudi posledica gradnje steklenega Mesarskega mostu, prve etape gradnje garaže pod tržnico, s poškodbami fresk v semeniški knjižnici in na zaščitenih Plečnikovih arkadah.

MOL je porabila za projektiranje vse od leta 2009 precej več kot tri milijone evrov, saj je treba vračunati tudi strošek za delo arheologov in drugih konzultantov ter seveda tudi 634.937 evrov za izdelavo presoje vplivov na okolje Plečnikovih arkad od leta 2021 na listi Unescove svetovne kulturne dediščine. Vztrajanje pri gradnji garaž pod tržnico vse od leta 2008 pa ni najbolj gospodarno početje z denarjem davkoplačevalcev. 245 parkirišč po ceni salzburških bi bilo lahko zgrajenih za 4,3 milijona evrov pod Grajskim hribom, znesek, ki je že porabljen samo za projekt garaž pod tržnico. Parkirišče v Grajskem hribu ne bilo dalje od garaž pod tržnico do Kresije, kjer bo baje luksuzni hotel. Poleg nepotrebne garaže vztraja MOL pri dogradnji Mahrove hiše, ki daleč posega na območje srednjeveške Ljubljane, čeprav bi jo bilo mogoče graditi po kulturnovarstvenih pogojih Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS) le na prostoru cvingerja (med dvojnim obzidjem) izven območja Stare Ljubljane. Namen dogradnje ni znan, pravijo, da je potrebna za preselitev oddelkov MOL, ki so sedaj še v Kresiji.

MOL se ni ukvarjala s problematiko Plečnikove dediščine ob gradnji Mesarskega mostu in načrtovanjem garaž pod tržnico vse do vpisa Plečnikovih arkad v Unescov seznam svetovne kulturne dediščine leta 2021. Za »dokaz« Unescu, da gradnja garaž pod tržnico in dogradnja Mahrove hiše ne bosta vplivala na Plečnikovo dediščino je bilo treba izdelati študijo HIA (Heritage Impact Assessment). Študijo od leta 2023 izvaja Studio TSK Oblikovanje krajine Tanja Simonič Korošak, s. p., a jo MOL drži v tajnosti. V nasprotju z Aarhuško konvencijo je javnosti zavrnjena prošnja za vpogled v pripravljeno gradivo. Izgleda, da MOL želi doseči »interno obravnavo« z Unescom, mimo domače javnosti, ki naj bi bila le »zunanji opazovalec«. Ključno bo mnenje ZVKDS, ki je že dvakrat (aprila 2023 in julija 2024) izdal negativni mnenji na dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja in v novih kulturnovarstvenih pogojih zahteval recenzijo projekta PZI z neodvisno akademsko ali raziskovalno inštitucijo. Svetovalci MOL ocenjujejo, da HIA procedura in dokumentacija nimajo pravno podprte možnosti ugovarjanja, preprečevanja oziroma nasprotovanja projektu garaž pod tržnico s strani javnosti, čeprav je skoraj identičen postopek kot za HIA zahtevan v okviru EIA direktive EU. Ne razumejo, da Unesco lahko črta Plečnikovo dediščino s seznama svetovne dediščine, kar bi bil narodni škandal.

Brez dokončane študije HIA, ob nedokončanem sodnem postopku o lastništvu zemljišča, brez ustrezne presoje vplivov na kulturno dediščino in presoje vseh drugih vplivov (EIA po direktivi EU), je MOL baje pričela postopek izdaje pridobivanja integralnega gradbenega dovoljenja (javnega podatka o tem na spletu direktno ni mogoče ugotoviti).

Iniciativa Tržnice ne damo je naslovila prošnjo za pomoč predsednici Nataši Pirc Musar, predsedniku vlade Robertu Golobu in ministru za naravne vire in prostor Jožetu Novaku. Upam, da naše politike le zanima problematika mesta Ljubljane, čeprav že dolgo čakam na odziv ministrstva za kulturo, kamor je predsednica Nataša Pirc Musar posredovala mojo prošnjo, da se nam omogoči predstavitev javnosti projektov tržnica brez garaž in predstavitev arheološke dediščine in-situ: srednjeveškega muzeja in vzhodnega mestnega obzidja.

Milan Zdravko Kovač, u. d. i. a., Ljubljana

Priporočamo