Pravzaprav je svetovna »os zla«, o kateri se toliko toliko govori in piše ter pri tem navaja Iran, S. Korejo, Kitajsko in Rusijo, nekje drugje. In to je na osi ZDA, Izrael in skoraj bi si upal trditi, glede na vso podporo Ameriki, tudi Velika Britanija in EU ter morda še kakšna država v Aziji.

Ta os zla, ki ruši mednarodno pravo tudi tako, da grozi Meddržavnemu sodišču v Haagu, zavira razvoj z večvrednim geslom »America First« (Najprej Amerika), ruši OZN in neti nove in nove konflikte ter vojne, podpira izraelski genocid v Gazi in še kaj, je torej nova os zla, ki zanikuje celo nekatera lastna stališča Američanov o svobodi, demokraciji, enakosti in še čem. Pravzaprav bi lahko človek sklepal, da s svojo protibegunsko, vojnohujskaško in antidemokratično politiko ruši tudi samo Ameriko. Nasilje v podporo Trumpu v ameriškem kongresu leta 2021 je očitno še dalo dodaten zalet zlu in izgubi presoje o tem, kaj je prav in kaj ne. Letošnji obisk glavnega izvajalca genocida nad Palestinci v Gazi, izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja, v ameriškem kongresu je skoraj ob vsaki izrečeni besedi doživel ovacije in aplavze, kar sproža čudno luč nad treznostjo ravnanja ljudi, ki naj bi znali presojati in odločati ter ki naj bi bili vzor ravnanja celemu svetu. No, to zadnje vzemimo z rezervo.

Vsekakor ves svet obrača oči k ameriškim predsedniškim volitvam v novembru, upajoč, da se bo morda nehalo neusmiljeno pobijanje drugih in drugačnih po svetu. A vendar je treba biti realen in presoditi, da se svet ne bo kar tako zlahka ali zlepa spremenil. Redki glasovi po miru so preslišani ne le v Ameriki, temveč tudi drugje po zemeljski obli. Mislim pa, da je Amerika izgubila priložnost, da bi bila vodilna in povezovalna sila doma in v svetu. Tega tudi z bližajočimi volitvami, kjer ni ustrezne rešitve, ne bodo rešili. Spori, ki jih Amerika rešuje po šolah s streljanji in v svetu z zaslužki od prodaje orožja, pa niso ravno vzor, ki privlači.

Pa da ne bo vse na »grbi« in v breme kavbojev, ki so po svoje krojili Divji zahod in vodili v veliko uničenje Indijancev v Ameriki, je treba omeniti tudi vse podpornike takšnega ravnanja po svetu in tudi v Sloveniji. Ampak dokler trezni ljudje v sami Ameriki ne bodo spoznali, kaj je prav in kaj ne, bo ves svet trpel njihovo os zla. Pa imajo še vedno nekaj pozitivne osnove v njihovem izrazito pozitivnem prizadevanju med davnim obdobjem 2. svetovne vojne.

Miloš Šonc, Grosuplje

Priporočamo