Ursula von der Leyen si je želela žensko kandidatko za evropsko komisarko, zato je moral odstopiti Tomaž Vesel. Ali bo sedaj s Kosovo zadovoljna ali ne, ne vemo. Baje si želi Tanjo Fajon kot politično bolj izkušeno. Pri vsej zadevi pa me moti večno nagajanje opozicije. Leta 2022 se je nagajanje začelo (nadaljevalo) že, ko je Gibanje Svoboda na volitvah premočno zmagalo. Opozicija, ki ni prenesla poraza, je na vse načine ovirala vlado, da ni mogla pričeti z delom. Prav je, da opozicija išče vzroke in oporeka poziciji za njene politične napake, če so te relevantne.

16. septembra 2024, takoj po TV intervjuju predsednika vlade Roberta Goloba, sta Janez Janša in Matej Tonin kot opozicijska prvaka kritizirala predsednikov govor, kako da je bil zanič in da ni nič povedal. No, meni se tako zanič spet ni zdel, čeravno bi marsikaj povedal drugače. Če po njuno Golob ni nič povedal, potem sta Janša in Tonin še manj. Upravičeno sta sicer kritizirala zdravstveno reformo, ki nam jo je Golob obljubljal, pa do sedaj še ni nič od nje. Ves Golobov govor sta skritizirala, nakazala pa nobene konkretne rešitve. Da je v zdravstvu marsikaj narobe že 30 let, vemo in čutimo vsi. Nobena od dosedanjih vlad si ni upala resno drezniti v to gnezdo, tudi Janševe tri ne (!). Očitno so medicinski lobiji premočni, zato ne gre tako hitro, kot smo si mislili in želeli. Sedaj, ko si je Golobova vlada končno upala začeti urejati problem zdravstva, pa tak halo, ker da še ni nič urejeno. In namesto da bi opozicija pomagala pri tem, samo nagaja, pritrjuje sindikatu Fides in s tem še zavlačuje reševanje problematike.

Kosovi nasprotujejo, ker da je v prejšnjem režimu sodelovala s SDV. Ali je Janša »pozabil«, da je imel v svojih vrstah ljudi, ki so bili v prejšnjem režimu pri policiji, denimo Vinko Gorenak in še kdo bi se našel. Nismo pozabili, da je v prejšnjem režimu tudi sam bil v Partiji. Ko kritizira takšne, kritizira tudi sebe. Veliko jih je, ki imajo podobne grehe na desni in levi, ampak kaj, ko smo Slovenci tako pozabljivi. Luka Gabrijelčič v svojih mnenjih v Delu 21. septembra spominja, da je pred 10 leti pogrnila Alenka Bratušek kot kandidatka za komisarko, pa ne zaradi nepripravljenosti, ampak zaradi političnih spletk v evropski politiki. Verjetno zaradi nagajanja nekaterih naših. To se lahko, kot kaže, zgodi tudi sedaj, za to se bodo zelo trudili »naši« poslanci SDS z Romano Tomc in Milanom Zverom na čelu.

Golobov govor v Združenih narodih, ko je od izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja zahteval, da takoj preneha z vojno v Gazi, je TV voditelj Igor Bergant v Odmevih na TV SLO poudaril, češ da je Golob svojo zahtevo podkrepil z udarjanjem po pultu. Janša in Jelka Godec pa menita, da udarjanje ni bilo primerno. V tem primeru bi se strinjal z Bergantom, vsekakor pa bi vprašal za mnenje Ksenijo Benedetti in ne Janšo ali Godčevo. Gre zopet za nagajanje, ali kar je še huje, gre za blatenje Slovenije. Podobno že (pre)dolgo delujejo tudi nekateri naši evropski poslanci v Bruslju, posebno Tomčeva in Zver, ki delujeta v Evropski ljudski stranki. SDS je našla še eno »slabost« pri tej sagi, da je namreč resor za širitev EU, ki naj bi ga dobila Slovenija, manj vreden. Verjetno bi bil resor zelo pomemben, če bi postal komisar član iz SDS.

Če bi imeli olimpijado ali svetovno prvenstvo političnih strank v nagajanju, potem bi se naša SDS sigurno uvrščala na sam vrh.

Milan Januška, Slovenj Gradec

Priporočamo