Skoncentrirali so se na 7. oktober, kot da je šele takrat začel teči naš čas, ganljivo se posvečajo obletnici napada Hamasa na Izrael, teh teroristov, ki jih je treba iztrebiti, nedolžni civilisti, kaj potem, so »samo kolateralna škoda«. Giorgia Meloni se je šla osebno poklonit žrtvam terorističnega napada v glavno rimsko sinagogo, a naj bi se raje poklonila židovskim žrtvam, ki so jih fašisti med 2. svetovno vojno pobili ali poslali v nacistične »tovarne smrti«. Enako velja za Francijo, Nemčijo, Madžarsko, Avstrijo.

Številne obletnice napadov »izraelskih teroristov« na Palestince od leta 1967 naprej (ali od 1947 naprej) jim niso mar, dolgoletna okupacija Palestincev jih ne zanima. Imperialističnim okupatorjem je pač vse dovoljeno in odobreno, vsak upor je nedopustno teroristično dejanje, proti kateremu se je treba neusmiljeno boriti z vsemi sredstvi in čim širšo podporo »partnerjev«. Vsem tem partnerjem, našim odločevalcem, bi priporočila, naj raje ponotranjijo besede, ki jih je že pred sto leti zapisal znani rabin Chaim Brisker: »V judovski zgodovini je bilo veliko heretičnih skupin, vendar je sionizem najhujša. Tora uči Jude zmernosti in miroljubnosti, sionizem pa poskuša doseči svoje cilje z izkrivljanjem judovstva, zatiranjem ljudi, prisvajanjem dežel, ki pripadajo drugim, in z vsemi gnusobami, ki jih prepoveduje Tora. Načela, ki jih uči sionizem, so kraja, ubijanje, uzurpacija zemljišč in izgon ljudi. Sionizem je v nasprotju z vsemi temeljnimi načeli judovstva.«

Obžalujem vse žrtve napadov – posameznikov, terorističnih organizacij ali držav, v sedanjosti in v preteklosti – a ta obletnica je zame obletnica dvoličnosti Zahoda. Hudo in do dna duše me je sram. Tolaži me to, da se je naša vlada (vsaj glede Palestine) le nagnila v pravo smer. V nasprotju s tistimi, ki kritizirajo Golobov govor in udarjanje po mizi na zasedanju generalne skupščine OZN ter še pri tem iščejo nepomembnost, vnaprej zapisan scenarij in premierjevo narcisoidnost, sem z njegovim nastopom zadovoljna in ga zanj pohvalim. Si predstavljate Janšo na njegovem mestu? Z značko izraelske zastave na suknjiču bi ves govor namenil kritiki Hamasa, upravičeni izraelski obrambi do genocida ter na vso moč ploskal prijatelju Netanjahu. Končno je Golobova vlada – kljub velikim naporom opozicije proti priznanju – priznala Palestino. Te dni je tudi ustavno sodišče (6:3) zavrglo zahtevo SDS in NSi za oceno ustavnosti in zakonitosti sklepa o tem priznanju. (Kakšen »slučaj«, da trije isti ustavni sodniki vedno glasujejo v prid stališčem SDS.) Težko sprejemam to veliko hipokrizijo naše desnice in tudi to, da ovčice naše RKC korakajo s transparenti proti splavu, zaradi ugovora vesti ne dajo kontracepcije, pa čeprav na recept, češ, »za otroke gre«, nič pa jih ne gane umiranje palestinskih otrok. Kje so njihove parade proti izraelskim zločinom? Očitno se še na papeževe besede požvižgajo. Mnogi pravijo, da smo majhni, da nimamo nobenega vpliva, kar ne drži. Lahko prepričujemo »velike«, sami pa odločamo o svojih stališčih ter ravnanju. Seveda, če smo pokončni.

Ukrepi, ki jih predlaga Gibanje za pravice Palestincev, so gotovo uresničljivi: ustanovitev preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju nezakonitosti sodelovanja slovenskih javnih in zasebnih podjetij z Izraelom (kupovanje izraelskih raket in s tem financiranje njihove orožarske industrije); pridružitev tožbi Južne Afrike proti Izraelu pred ICJ; učinkovito mednarodno delovanje v podporo uresničevanju neodtujljive pravice palestinskega ljudstva do samoodločbe in do vrnitve v domovino; uvedba vojaškega embarga vključno s prepovedjo tranzita vojaškega tovora preko Slovenije; kazenski pregon posameznikov in subjektov zaradi izvajanja genocida; uvedba sankcij proti prepoznavnim storilcem genocida; prekinitev diplomatskih stikov z Izraelom; uvedba celovitega sistema zaščite in pomoči za Palestince.

Upam, da vlada te predloge pozna. Zanima me, ali nas bo, z Golobom na čelu, še naprej pitala s praznimi in všečnimi besedami ali bo končno prešla k dejanjem. Lahko imamo tudi aktivno mednarodno vlogo glede uvedbe embarga na ravni EU in ZN, pri zamrznitvi pravic Izraela v ZN, pri zagotavljanju spoštovanja odločitev Meddržavnega sodišča in neodvisnega delovanja Mednarodnega kazenskega sodišča.

 

Polona Jamnik, Bled

Priporočamo