In kako doseči skupen interesni cilj tako s strani ZDA kot Kitajske? Preprosto tako, da razbijeta Evropo, ki, bodimo pošteni, resnično nima velikega pozitivnega ugleda s svojo zgodovinsko preteklostjo in sedanjostjo. S svojim kolonializmom, rasizmom, kapitalizmom in izkoriščanjem ter dvema svetovnima vojnama, ki sta se »zakuhali« tukaj, ter še s čem je pedigre prej negativen kot pozitiven. In sedanji odnos do človečnosti humanosti in sobivanja ni ravno svetovni zgled.

Rušenje Evrope se je začelo že kar pred časom. Recimo po t. i. »hladni vojni«. Sedaj se v bistvu s strani ZDA in njene vloge preko Nata samo še intenzivira. Prav tako seveda preko ameriških posrednih vojn v Ukrajini, na Bližnjem vzhodu in drugje. Kako Američani hitro zavržejo vse druge svoje življenjske sopotnike, je tudi že kar znano.

Evrope, ki smo jo nekoč poznali, ni več. Nekoč napredne ideje in tudi vzori ter ravnanja v Evropi so izginili, tako v Franciji, Nemčiji kot tudi kje drugje. O miru, sodelovanju in napredku ter sobivanju se ne govori in sliši več. Slišijo pa se klici k oboroževanju, doseganju političnih, vojnih, ekonomskih in drugih ciljev s silo oziroma z vojnami. V mnogih evropskih državah se je zopet pojavil naciklerofašizem kot najbolj nazadnjaška in militantna sila v družbi. Gorivo tej sili pa so sovraštvo, strah, begunci in drugačni.

Ideje socializma so v praksi propadle. Saj dejansko ni socializma brez humanizma. Prav tako pa tudi ne more biti kapitalizma s humanizmom. Spremembe v svetu, Evropi in tudi doma v Sloveniji so seveda nujne in potrebne. A spremembe na boljše, ne pa na slabše. Očitno pa je, da se spremembe ne izvajajo na miren način.

Mislim, da gremo z zanesljivimi koraki proti novi vojni že kar dolgo časa. Realno gledano je zadeva več kot resna. In vsa brezpogojna evropska podpora Ameriki nikakor ni umestna. Celo v Ameriki se pojavljajo resni pomisleki glede njenega lastnega ravnanja in opredelitev, tu v Evropi, kjer se je zakuhalo že kar veliko vojn, pa en velik nič. Ljudje so neopredeljeni, mediji podpirajo Nato in EU ter ZDA v njihovih ravnanjih, odločevalci pa so za vojno, ko vse seštejem, slabi, rajši ne bi napisal rezultata. Zdi se, kot da ljudje ne slišijo vojnih bobnov.

To, kar dela slovenska opozicija, torej SDS in NSi, tudi presega meje dobrega okusa. Na pravno državo se danes sklicujejo tisti, ki jo neprestano rušijo in katerih predsednik ne premore dovolj velikega poštnega nabiralnika za sprejem sodnih pozivov. Vsi glavni postopki, v katerih je bil, pa so zastarali. Gre za tiste, ki so na začetku mandata te vlade vložili več deset zakonskih predlogov z namenom, da ovirajo delo sedanje vlade. In to so isti, ki danes vlagajo predlog na ustavno sodišče glede predpisa, ki skuša odpraviti anomalije v zvezi s parlamentarnimi preiskovalnimi komisijami. Hkrati kazensko ovajajo predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič zaradi tega, ker ni dala na dnevni red ustanovitve parlamentarne preiskovalne komisije glede podjetij v slovenski energetiki. Slovenski evropski poslanec iz vrst SDS Branko Grims denimo ovaja lastno državo v odprtem pismu Ursuli von der Leyen. Menda zaradi pravnih krivic, ki se dogajajo njegovemu šefu predsedniku SDS Janezu Janši. Izgubljeni ljudje na napačni strani zgodovine.

In izgubljeni v svojem učenju ter marsikdaj v ravnanju na oblasti so tudi trenutni oblastniki. Ja, zmeda in stanje, ki več kot skrbita.

Miloš Šonc, Grosuplje

Priporočamo