Tokratni mednarodni simpozij filmske kritike in teorije Jesenska filmska šola bo med 14. in 18. oktobrom potekal pod naslovom Mi gledamo film, film gleda nas, namenjen pa je vsem, ki jih film zanima tudi s kritičnega in razmišljujočega vidika. »Jesenska filmska šola združuje filmsko retrospektivo, predavanja, teoretske premisleke in aktivne debate. Vsak dan uvedemo s predavanji domačih in tujih strokovnjakinj, nato sledijo filmske projekcije oziroma ogledi izbranega filma,« je pojasnila soorganizatorka iz Slovenske kinoteke Anja Banko in dodala: »Z Jesensko filmsko šolo želimo predvsem odpirati prostor za poglobljen, strokoven in teoretski premislek o filmskem mediju, njegovi zgodovini, kontekstu in odtisu, ki ga pušča v družbi. Sploh teoretske vsebine so v slovenskem (filmskem) prostoru morda potisnjene ob stran, z Jesensko filmsko šolo pa jih želimo odpreti tudi širšemu občinstvu.«

Jesenska filmska šola se letos posveča ženskam in feminizmu. Foto: Kinoteka

Jesenska filmska šola se letos posveča ženskam in feminizmu. Foto: Kinoteka

Ženske delajo film

Tokratna Jesenska filmska šola bo še posebej zanimiva, saj se bo prvič v zgodovini odvila pod naslovom Ženske delajo film, s čimer se bodo posvetili feminističnim perspektivam. Cilj tokratnega cikla je prikazati ne nujno zgodbe žensk, temveč nasploh marginalne, odrinjene, spregledane, prezrte zgodbe in pozicije. »V ospredje postavljamo znane in manj znane filmske avtorice iz zgodovine in filmske sodobnosti, rdečo nit programa pa tvorita temi travme in skrbi oziroma skrbstvenega dela kot načina preživetja in ohranjanja spomina, arhivskih in kuratorskih praks,« je povedala Anja Banko. Posebno pozornost bodo namenili tudi bolj obrobnim filmskim zvrstem, kot sta domači in amaterski film. V ta namen se bodo odvrteli tudi filmi iz arhiva Avstrijskega filmskega muzeja, ki ga je pripravila Stefanie Zingl in ki odkriva amaterske filme ženskih avtoric. Seveda bodo tudi okrogle mize posvečene feminističnim perspektivam. »Posebej bi izpostavila okroglo mizo, ki bo na sporedu že ta petek in jo pripravljamo v sodelovanju s Feminističnim filmskim festivalom FeFi. Ta se z naslovom Kako de(lov)ati v patriarhalnem svetu filma posveča izkušnjam ženskih filmskih ustvarjalk v delovni sferi,« je dodala Anja Banko.

Jesenska filmska šola združuje filmsko retrospektivo, predavanja, teoretske premisleke in aktivne debate. Vsak dan uvedemo s predavanji domačih in tujih strokovnjakinj, nato sledijo filmske projekcije.

Anja Banko, soorganizatorka Jesenske filmske šole

Kar trije filmi Kumjane Novakove

Čeprav bo program pester, prav tako pogovori, v programu izstopajo trije filmi režiserke, raziskovalke in kuratorke Kumjane Novakove, ki je bila z dokumentarnim filmom Tišina razuma nagrajena na letošnjem Festivalu dokumentarnega filma. V njem raziskuje vojno travmo jugoslovanskega prostora, natančneje, spolnega nasilja nad ženskami v času vojne. Na ogled bo tudi njen prvi film z naslovom Vznemirjena zemlja, ki je nekakšna filmska refleksija pokola v Srebrenici, njegovega odmeva in kolektivne bolečine, ki je naplastena v prostoru; v pokrajinah in mestu, pa tudi v nas samih. »Režiserka bo oba filma, ki pomembno naslavljata ne le naš prostor, temveč žal nagovarjata tudi aktualno situacijo, kot je na primer ta v Gazi, predstavila v uvodih in poglobljenem pogovoru s filmsko kritičarko Veroniko Zakonjšek,« je še dodala Anja Banko. Avtorice, ki jih bo tudi mogoče videti na Jesenski filmski šoli, so Agnès Varda, Larisa Šepitko, Dorothy Arzner in Kira Muratova.

Že 9. Kinotrip

V Ljubljano se konec tedna vrača že 9. Kinotrip, filmski festival mladih za mlade, ki bo potekal med 17. in 19. oktobrom. Kot je povedala vodja festivala Živa Jurančič, ima festival že vsa leta enako programsko usmeritev: na filmskem platnu prikazati zgodbe mladih oziroma zgodbe, ki jih mladi izberejo sami. »Festival Kinotrip tako že vrsto let prinese skrbno izbran program sodobnih celovečernih filmov, eno filmsko klasiko in program kratkih filmov. To niso filmi, ki bi bili narejeni prav posebej za mlade. So filmi z mladimi protagonisti, ki z obravnavo širših družbenih vprašanj presegajo starostna določila in nagovarjajo filmsko občinstvo vseh generacij,« je pojasnila Živa Jurančič. Kar pa festival vsako leto dela drugačen, je mlada programska ekipa. Vsako leto namreč v Kinodvoru festival pripravijo z novo generacijo filmskih ljubiteljev in kino navdušencev. Letošnja ekipa šteje petnajst mladih, ki so za svoje vrstnike in seveda vse druge ljubitelje filmov izbrali pet celovečernih filmov, sklop kratkih filmov, imenovanih Kinotripčič, in francosko klasiko z naslovom Sovraštvo (La Haine) iz leta 1995 režiserja Mathieuja Kassovitza. Seveda pa mladi pripravijo tudi pester spremljevalni program. »V Ljubljani nas bosta obiskala dva režiserja: Johnny Barrington, režiser otvoritvenega film Tiho rjovenje, in Dávid Mikulán, režiser dokumentarnega filma KIX. Ob filmu Tisto poletje z Irène se bomo pogovarjali s filmsko kritičarko Petro Meterc. Povabili pa smo še nekaj drugih gostov, njihova imena bomo najavili na naši spletni strani, z vsemi pa se bodo pogovarjali mladi selektorji,« je dodala Živa Jurančič. 

Priporočamo