V ponedeljek so v prostorih Mestnega društva gluhih Ljubljana predstavili mednarodni projekt Slovanski zvočni sprehodi (Slavic soundwalking), interaktivno literarno izkušnjo, ki jo sestavlja 75 kratkih zgodb sodobnih pisateljic in pisateljev. Uporabniki jim lahko prisluhnejo bodisi na določenih točkah v mestu bodisi jih preberejo v slovenskem, hrvaškem, srbskem, angleškem in znakovnem jeziku, pri čemer so nekatere prilagoditve namenjene tudi tistim, ki imajo bralne težave. Aplikacija obenem spremlja še korake, posreduje podatke o vremenski napovedi in meri hrup v okolici. Robert Žlajpah, predsednik Mestnega društva gluhih Ljubljana, je tega projekta vesel, ker je zvočno doživetje vključujoče za tiste, ki živijo z različnimi okvarami sluha. »23. september je mednarodni dan znakovnih jezikov, medtem ko 26. septembra praznujemo dan svetovnih jezikov – mesec september je tako pravi čas za to aplikacijo, ki je odlična ideja. Dostopna je gluhim, naglušnim ter osebam z okvaro sluha, ki bodo lahko s pomočjo aplikacije pridobivali informacije o raznih lokacijah v mestu,« je prepričan Žlajpah.

Tematike zgodb, ki so vključene v ta slovansko obarvani zvočni sprehod, zaznamujejo urbani kontekst, vsakdanje življenje, izzivi sodobnih družb, medčloveški odnosi, kulturne identitete, urbane legende ter specifike, značilne za prebivalce mest slovanskih držav.

Pobudnik projekta, ki ga je v okviru programa Ustvarjalna Evropa sofinancirala Evropska unija, je kulturnoinformacijski center (KIC) iz Zagreba. Ta je k sodelovanju povabil več partnerjev, med njimi ljubljanski Kulturni center Danila Kiša, zagrebško umetniško organizacijo Yelo, beograjsko fundacijo Heartefact ter Hrvaško zvezo gluhih in naglušnih. Eden od glavnih ciljev celotne ideje je namreč spodbujanje transnacionalnega kulturnega sodelovanja s pomočjo interaktivne mobilne aplikacije, ki jo je mogoče aktivirati na javnih površinah v Ljubljani, Zagrebu in Beogradu.

Slovanski duh v sodobnih pripovedih

Tematike zgodb, ki so vključene v ta slovansko obarvani zvočni sprehod, zaznamujejo urbani kontekst, vsakdanje življenje, izzivi sodobnih družb, medčloveški odnosi, kulturne identitete, urbane legende ter specifike, značilne za prebivalce mest slovanskih držav. Uporabniki aktivirajo zgodbe s sprehajanjem po javnih mestnih prostorih, na glasbeno in zvočno podlago pa jih interpretirajo profesionalni igralci. Urednica slovenskih zgodb, vključenih v projekt, je pisateljica Suzana Tratnik, ki je imela nalogo izbrati 25 slovenskih avtoric in avtorjev, med njimi so Miha Mazzini, Brane Mozetič, Veronika Simoniti, Arjan Pregl in drugi. »To je bila zelo prijetna naloga, ker sem bila tokrat jaz na drugi (uredniški) strani in mi ni bilo treba pisati. Vse zgodbe so prišle pravočasno, kar pomeni, da so avtorice in avtorji sodelovali z velikim veseljem. Mislim, da so bili vsi navdušeni, da sodelujejo v tako lepem projektu, kot je ta zvočni sprehod,« je dejala Suzana Tratnik. »Vsaka zgodba je namreč pripoved – in ko pripovedujemo zgodbo v slovenskem, angleškem in v različnih znakovnih jezikih, so to različne pripovedi. O tem bomo med drugim govorili tudi 10. oktobra na prireditvi v Galeriji ŠKUC, kjer bosta gostovala Arjan Pregl in Veronika Simoniti. Več bomo povedali o tem, kako zgodbe živijo svoje življenje, kako jih pripovedujejo v različnih jezikih in žanrih,« je še dodala.

Suzana Tratnik, pisateljica: »Mislim, da so bili vsi navdušeni, da sodelujejo v tako lepem projektu, kot je ta zvočni sprehod. Vsaka zgodba je pripoved – in ko pripovedujemo zgodbo v slovenskem, angleškem in v različnih znakovnih jezikih, so to različne pripovedi.«

Aplikacijo Slavic soundwalking si uporabnik prenese na pametni telefon iz trgovine Google play ali Apple app. Organizatorji so pripravili še dva skupinska zvočna sprehoda po ljubljanskih ulicah. Prvi bo ta ponedeljek, 7. oktobra, ob 16.30 z začetkom pri Cukrarni, drugi pa 10. oktobra ob 18. uri, zbor je pri Prešernovem spomeniku.

Priporočamo