Prejšnji teden je izšel uradni napovednik za film Ballerina. Gre za prvi spinoff, to je obzgodbo akcijske franšize o Johnu Wicku, v kateri bomo v naslovni vlogi videli Ano de Armas. Razširitev filmskega vesolja filmov, v katerem je doslej kot jaga baba alias največji ljubitelj psov med hitmani v štirih filmih navduševal kanadski igralec Keanu Reeves, ni nobeno presenečenje. Prvič: franšiza je s prodajo kinovstopnic zaslužila že več kot milijardo dolarjev. Drugič: Ballerino smo tako ali tako že videli v tretjem delu iz leta 2019, ko je v njene čeveljce v manjši stranski vlogi stopila ameriška baletna plesalka Unity Phelan. In tretjič: de Armasova, kubansko-španska igralka, znana po filmih Iztrebljevalec 2 in Blondinka, je avdicijo za vlogo tako ali tako že opravila v zadnji bondijadi Ni čas za smrt leta 2021, ko je kot kubanska operativka v večerni obleki s pištolo v roki pomagala Cii in Bondu.

Scenarij je Shay Hatten (soscenarist Derek Kolstad) sicer napisal že leta 2017, takrat še z idejo o samostojnem filmu, a je nato padla odločitev, da se zgodba poveže s franšizo John Wick. Hollywood seveda ve, da se stvari prodajajo mnogo bolje pod že uveljavljeno blagovno znamko, pri čemer se ni bati, da bi bila Ballerina ob uspehu zadnja obzgodba filmov, ki jih pooseblja Keanu Reeves. Mimogrede: tudi njega vidimo v napovedniku. Zgodba, umeščena med tretji in četrti del, se bo sicer zavrtela okoli Eve Macarro, ruske Rominje, ki je zvečer baletna plesalka, ponoči pa izurjena plačana morilka. Tudi ona je, sodeč po prvem napovedniku, na maščevalnem pohodu – medtem ko so Johna Wicka razkurili s tem, ko so mu ubili psičko, so se barabe Ballerini zamerile po tistem, ko so ji ubile družino. Kakšnih presežkov stran od osnovnega zapleta si glede na predhodne filme bržkone ne moremo obetati.

V wickovskem filmskem vesolju je pač tako, da je zgodba povsem podrejena akcijskemu toboganu. Na gledalcu ni, da išče smisel v raztrganem narativu, ampak da se čudi smrtonosni simfoniji. Filmska serija je skozi štiri dele že dodobra izmojstrila svoj avtorski pečat, v katerem se prepletajo frajersko rokovanje z orožjem, brazilski jiu-jitsu, krav maga in judo. Poleg Reevsa bomo v reprizah vlog videli še Iana McShana, Anjelico Huston in lani preminulega Lancea Reddicka, med novimi obrazi za franšizo pa so poleg de Armasove za osrednje vloge plačali še Gabriela Byrna (Podedovano zlo), Normana Reedusa (Živi mrtveci) in Catalino Sandino Moreno (Marija milosti polna). Film je režiral Len Wiseman (Podzemlje, Umri pokončno 4). Film bi sicer po prvotnih načrtih moral iziti že na začetku junija letos, a je bila premiera zaradi snemanja dodatnih prizorov preložena za leto dni, kar uradno pomeni izid 6. junija 2025.

Ballerina (2025)

Režija: Len Wiseman

Scenarij: Shay Hatten, Derek Kolstad

Igrajo: Ana de Armas, Keanu Reeves, Norman Reedus, Catalina Sandino Moreno

Izid: 6. junij 2025 (ZDA)

 

Priporočamo