Usmerjeni so predvsem v pridobivanje takih projektov, kjer so vključeni že od faze idejne zasnove, priprave dokumentacije za gradbeno dovoljenje in izvedbene načrte do izvedbe ter predaje projekta z uporabnim dovoljenjem. Na osnovi opisanega lahko podjetje Alva ponudi izvedbo projekta na ključ. Direktor Jure Višček je podjetje ustanovil leta 2009. Hitro je vzpostavil zelo uspešno podjetje, ki lahko konkurira tudi največjim v panogi. Nekdanji rokometaš kluba Trimo Trebnje, katerega podpredsednik je še danes, pravi, da je zanj vsakodnevni izziv pridobivanje čedalje večjih projektov.

Hitra in kakovostna montaža

Doslej je glavno dejavnost podjetja predstavljala izvedba krovskih, kleparskih, fasaderskih in ključavničarskih del. V zadnjih letih približno polovico prihodkov predstavljajo gradbeno-obrtniški projekti, ki jih izvedejo v celoti. Tako so v lanskem letu 14 milijonov evrov prihodkov ustvarili iz inženiringa in 12 milijonov iz krovsko-kleparskega dela. Pri vseh projektih poskrbijo za organizacijo transporta in gradbene mehanizacije ter pripravijo ekipo za izvedbo posameznih del, kar jim omogoča, da je montaža opravljena hitro in kakovostno. Z napredno arhitekturno zasnovo, usklajenim načrtovanjem in usklajevanjem vseh udeležencev ter odlično organizacijo zagotavljajo doseganje standardov trajnostne gradnje. Zbiranje investicijske dokumentacije, iskanje izvajalcev, izbiranje gradbenih materialov ter skrb, da bo gradnja končana v roku in brez podražitve, prevzamejo sami. Na gradbenem delu konkurirajo z rešitvijo in optimizacijami pri projektu, tako da kupec dobi več za nižjo ceno.

Med večjimi preteklimi projekti so proizvodno-skladiščni in poslovni prostori podjetja TEM Čatež, Lidlovo skladišče v Arji vasi, logistični center Kuehne + Nagel na Brniku, Eltas Šentjernej, Klas metal (Brnik), Intec (Tržič) in logistični center Kobal (Zalog). Največ projektov zajema gradnjo poslovnih, skladiščnih in proizvodnih prostorov. Podjetje deluje samo na slovenskem trgu, ker trenutno še ne vidijo potrebe po širitvi na tuje trge. Jure Višček trenutno opaža zatišje v gradbeništvu zaradi previdnosti podjetij pri investiranju. Kljub temu so v podjetju zasedeni do naslednjega leta. Kupci gredo bolj v dograditve, renovacije in ne toliko v novogradnje oziroma večje investicije. Če ne bi bilo večjih projektov, bi se usmerili v manjše, na primer gradnjo stanovanjskih hiš, nadstreškov in podobno. Direktor vidi kot prednost to, da nimajo lastne proizvodnje. Tako nimajo stroškov z zalogami materialov, skrbi z investiranjem v stroje in podobno.

Priložnosti v energetskih sanacijah

V primerjavi s podjetji, ki izvajajo podobno dejavnost, je prednost podjetja Alva v tem, da so eni redkih, ki imajo svojo stalno krovsko-kleparsko ekipo za izvedbo streh in fasad. V tem segmentu so tako lahko zelo konkurenčni. Kupcem pomagajo celo pri razpisih in pridobivanju sredstev. Njihova posebnost je, da se že v fazi priprave ponudbe zelo poglobijo v izdelavo stroškovnika. Ker naročnikom že v fazi nastajanja ponudbe ponujajo nekaj več (na primer idejno zasnovo), se kupci zaradi angažiranosti in podrobne ponudbe odločajo za njih, zaradi česar dobivajo vse večje projekte. Direktor v prihodnosti vidi veliko priložnosti v energetskih sanacijah objektov, sploh streh, in nameščanju sončnih elektrarn. Večina zaposlenih je inženirjev, projektanti so zunanji glede na lokacijo objekta, v projekte pa so vključeni tudi podizvajalci na terenu.

Alva na kratko

Sedež: Šentlovrenc

Direktor: Jure Višček

Prihodki leta 2023:
27,684 milijona evrov

Indeks rasti 2018–2023: 324

Število zaposlenih 2023: 19

Dodana vrednost na zaposlenega 2023: 175.082 evrov

 

Priporočamo