To nakazuje na njihovo visoko konkurenčnost, učinkovito poslovanje in potencial za osvajanje novih trgov. Pri poslovni rasti pa se povečajo tudi tveganja. Sodelovanje z neplačniki lahko ogrozi obstoj podjetja, opozarjajo pri Dun & Bradstreet, zato pridobite zanesljive informacije o svojih poslovnih partnerjih in ustrezno ukrepajte, preden je prepozno.

Visoka dobičkonosnost finalistov

Finalisti regijskega izbora najboljših hitrorastočih podjetij v dolenjsko-posavski regiji po analizi družbe Dun & Bradstreet izstopajo po izjemnih rezultatih, saj dosegajo nadpovprečno dodano vrednost in dobičkonosnost v primerjavi s povprečjem finalistov regijskih izborov Gazela in slovenskim gospodarstvom. V razmerju do regijskih finalistov izborov Gazela predstavljajo 62,82 odstotka sredstev, 70,27 odstotka kapitala in 58,11 odstotka prihodkov. Njihova dodana vrednost na zaposlenega znaša 105.009 evrov, kar je za 20 odstotkov več kot pri povprečju finalistov regijskih izborov in kar za 73 odstotkov več od povprečja slovenskega gospodarstva. Celotni prihodki na zaposlenega v vrednosti 275.461 evrov so za 14.335 evrov višji od povprečja prihodkov finalistov regijskih izborov in za 8064 evrov višji od povprečja gospodarstva. Finalisti iz dolenjsko-posavske regije dosegajo tudi visoko dobičkonosnost, saj je čisti poslovni izid na zaposlenega za več kot 40 odstotkov višji od povprečja finalistov regijskih izborov (26.702 evrov) in več kot trikrat višji kot v slovenskem gospodarstvu (12.227 evrov). Pohvalijo se lahko tudi z nizkim deležem dolgov v financiranju (15,92 odstotka, v gospodarstvu 44,62 odstotka) in visoko stabilnostjo (77 odstotkov, v gospodarstvu 50 odstotkov), kar potrjuje dolgoročno vzdržnost in odpornost teh podjetij.

Finalisti regijskega izbora najboljših hitrorastočih podjetij v dolenjsko-posavski regiji izstopajo po izjemnih rezultatih, saj dosegajo nadpovprečno dodano vrednost in dobičkonosnost.

 

Zamude zmanjšujejo konkurenčnost podjetij

V Evropski uniji se po podatkih evropske komisije v povprečju vsaka druga faktura v poslovnih transakcijah poravna z zamudo ali pa sploh ne. Število plačil po datumu zapadlosti se običajno poveča v času kriz in gospodarskih pretresov. Mala in srednja podjetja (MSP), ki so odvisna od rednih in predvidljivih denarnih tokov, so še posebno ranljiva za tveganja, povezana z zamudami pri plačevanju. Zamude plačil ustvarjajo učinek domin, ki vodi v še več plačil po datumu zapadlosti – in tako se slabša splošna plačilna disciplina. V Evropi 70 odstotkov podjetij pravi, da bi pravočasno plačilo njihovih strank omogočilo tudi njim, da pravočasno poravnajo svoje obveznosti do dobaviteljev, poroča evropska komisija. Na splošno zamuda plačil zmanjšuje konkurenčnost podjetij, povečuje stroške financiranja in podjetjem onemogoča izkoriščanje poslovnih ali naložbenih priložnosti, kot sta prehod na zeleno in digitalno gospodarstvo. Zmanjšanje zamude plačil samo za en dan bi izboljšalo skupni denarni tok podjetij v Evropski uniji za 0,9 odstotka in prihranilo 158 milijonov evrov stroškov financiranja.

Izboljšajte plačilno disciplino poslovnih partnerjev

Da boste lažje zaščitili svoje podjetje, je pomembno, da pridobite zanesljive in aktualne informacije o svojih poslovnih partnerjih. Pri Dun & Bradstreet priporočajo uporabo D&B Finance Analytics, celovite platforme, ki deluje na podlagi umetne inteligence in D&B podatkovnega oblaka, ki vsebuje vpoglede o več kot 550 milijonih subjektov po vsem svetu in podatke iz več kot 10.000 virov. Integracija zaupanja vrednih podatkov z internimi informacijami omogoča celovit pregled zgodovine poslovnih partnerjev in njihove plačilne discipline, kar vodi do uspešnejših izterjav in vračanja denarja v podjetje. V podjetju Morningstar so z uporabo D&B Finance Analytics zamude pri plačilih zmanjšali za kar 75 odstotkov. Plačilno disciplino poslovnih partnerjev lahko pomaga izboljšati tudi udeležba vašega podjetja v regionalnem Trade programu, kjer delite informacije o svojih terjatvah z največjo evropsko komercialno poslovno mrežo. 

Damir Simonović je analitik v družbi Dun & Bradstreet.

 

Priporočamo