Pravzaprav si je težko zamisliti kakšen prestopek oziroma kaznivo dejanje, ki ga Nicholas Oman ne bi bil obtožen. V svoji "karieri" naj bi imel opraviti že najmanj z avstrijskimi, nemškimi, italijanskimi, švicarskimi, avstralskimi, in slovenskimi policisti, da Interpolovih mednarodnih tiralic sploh ne omenjamo.

Trgovec s smrtjo

Tuji in domači preiskovalni organi ga sumijo mednarodnega preprodajanja orožja v velikem obsegu, pranja denarja, ponarejevanja denarja, trgovine z radioaktivnimi snovmi, finančnih goljufij in malverzacij, vnovčevanja nekritih čekov, utaje davkov, povezujejo pa ga celo s pranjem denarja, ki ga je v kuvajtski vojni nakradel nekdanji iraški diktator Sadam Husein in poslovnih zvez z ruskim ultra-nacionalističnim politikom Vladimirjem Žirinovskim. Vsemu temu so se sedaj pridružile še obtožbe o zlorabi otrok in pedofilije, ki naj bi jih Oman že priznal.

Zgodba o razvpitem "graščaku z Bleda" se pri nas vleče že iz začetka 90. let prejšnjega stoletja, ko je Nikolaj Oman, takrat tudi častnega konzula Liberije, kot odrešenik prikazal na Bledu, najel grad in kupil še Riklijevo vilo.

Oman sodeloval tudi s slovensko državo

Pod njegovo taktirko naj bi potekalo tudi tihotapljenje orožja prek koprskega pristanišča. Kmalu po osamosvojitvi naj bi Oman zahvaljujoč dobrim zvezam poslovneži in politiki v tujini slovenskemu notranjemu ministrstvu dobavljal avtomatske puške, presežek pa naj bi nato slovenske oblasti prek mariborskega letališča prodajale na Hrvaško in muslimanski vojski v Bosni.

Oman je v Slovenijo pripeljal tudi veliko pošiljko že zastarelih ruskih plinskih mask, za katere je želel od države izterjati kar devet milijonov dolarjev. Znan je tudi italijanskim preiskovalnim organom, ki so se z Omanom ukvarjali med preiskavo mednarodne trgovine z orožjem in pranja denarja, opravka pa je imel tudi z avstrijsko policijo, ki ga je iskala zaradi goljufije, vredne 20 milijonov tolarjev.

V Slovenijo tihotapil alkoholne pijače

Z Omanom so se ukvarjali tudi "doma", saj so kranjski kriminalisti zaradi suma pranja denarja in tihotapljenja alkoholnih pijač leta 1996 preiskali njegov dvorec Grimšče v Rečici pri Bled. Našli so večjo količino denarja, zlate palice in diamante, ki naj bi jih Oman prejel kot plačilo za svoje orožarske posle in druge nečednosti.

Oman je potem decembra 1996 zapustil Slovenijo, ki je za njim razpisala mednarodno tiralico, vendar jo je po več kot letu dni preklicala, za njim pa so izgubile vse sledi. Da se trenutno nahaja v Avstraliji, so nedvoumno potrdile novice o sojenju zaradi obtožb o pedofiliji.