Nogometaši Domžal bodo nocoj potrjevali napredovanje v tretji krog kvalifikacij za evropsko ligo. Na prenovljenem igrišču ob Kamniški Bistrici bo gostoval Valur, ki so ga Domžalčani ugnali že v Reykjaviku (2:1). Grški Panionios bo v Novi Gorici branil prednost z 2:0 s prve tekme v Atenah.

Domžale želijo prevladovati

Domžalčane je gostovanje na Islandiji tako utrudilo, da na prvenstveni premieri v Velenju niso mogli niti teči. Poraz proti Rudarju v garderobi ni prižgal alarma, saj je moštvo povsem osredotočeno na evropski izziv. Napredovanje prinaša denarno nagrado in prestižni tekmi s Freiburgom, v minuli sezoni sedmouvrščeno ekipo bundeslige. »Spremljali smo žreb, vendar o Freiburgu ne razmišljamo. V naših mislih je le tekma z Valurjem,« zatrjuje Gaber Dobrovoljc, junak zadnjega obračuna v finalu pokala z Olimpijo.

Trener Simon Rožman je v zadnjih dneh spočil svoje nogometaše. Tekmecu bo poskušal vsiliti igro po tleh, kar bo na novi travnati podlagi lažje. »Morali bomo biti na vrhunski ravni. Doslej smo vse evropske tekme odigrali zelo dobro. Valur je nevaren po podajah iz avta, kjer uporabljajo veliko agresivnosti v skokih. Želimo prevladovati v igri,« pravi Simon Rožman. Domžale bodo igrale tudi za ekonoma Gašperja Peterko, ki se je huje ponesrečil v prometni nesreči.

Hiter gol in nekaj sreče

Že povratna tekma z armenskim Širakom je bila svojevrsten pokazatelj težav, ki so se naselile v goriško ekipo na uvodu v evropsko in tudi v domačo sezono. Njihova posledica je sorazmerno gladek poraz v Atenah, kjer so bili skoraj vso tekmo v podrejeni vlogi, za nameček so se jim pripetile še napake. Ena največjih je bila zagotovo nespretnost Tineta Kavčiča, ki jo je plačal z rdečim kartonom. S tem je za povratno tekmo obrambna vrsta še dodatno oslabljena, saj je že prej ostala brez stebra Matije Bobna, za nameček ima težave z mišico kapetan Alen Jogan. Trener Miran Srebrnič je pred težko nalogo, saj mora po eni strani iskati čim hitrejši zadetek, po drugi pa paziti, da z njim tekme ne zaprejo gostje. To je sicer, kot poudarja njihov slovenski vratar Matic Kotnik, tudi prvi cilj Grkov: »Dvoboja še ni konec, bi pa si pot v tretji predkrog precej olajšali s hitrim zadetkom. V Novo Gorico gremo torej z namenom, da čim prej povedemo.«

Goriški trener je v igri svojih varovancev začutil nesproščenost, kar je bila še ena iz serije težav, ki so odnesle ugodnejši izid, si pa ne zatiska oči, kakšno je razmerje moči. »Kvaliteta je realno na njihovi strani, so hitrejši, a še vedno upam na preobrat. Pogoj zanj je, da se sprostimo in ne naredimo nepotrebnih napak.« Optimist je tudi vratar Grega Sorčan, ki je v Atenah poskrbel, da je bilo »samo« 2:0, in se po tekmi upravičeno hudoval nad nepriznanim zadetkom: »2:1 bi bil stokrat boljši izid za povratno tekmo, ampak vseeno se ne predajamo in upamo na presenečenje«.