Še teden dni nazaj je bila navijaška skupina Hajduka Torcida najbolj osovražena navijaška skupina v sosednji državi. Zakaj? Ker so se spustili v spor s snežno kraljico Janico Kostelić, zdaj športno političarko. Na tekmi drugega kroga kvalifikacij za evropsko ligo med Hajdukom in Levskim so tako s tribun gromoglasno vpili: »O, Jana, Janica, p… k… snežna kraljica!«

Kar so bili v resnici še miroljubni napadi na nekdanjo smučarko. Pred malo več kot mesecem dni so jo pripadniki Torcide na trajektu na Brač psovali, vzklikali vulgarna gesla, češ da se druži z nogometno mafijo bratov Mamić. Spomnimo: tudi Zdravko Mamič jo je pred meseci skupil na Braču. Napadalci na Janico so šli za pet dni v zapor, javnost je bila ogorčena, češ ne dotikajte se najboljše hrvaške športnice vseh časov. Vlada je navijače opozorila, da morajo biti vzgled mladim, ne pa huligani, Janica pa je bila žalostna, rekoč, da se v svoji državi ne more gibati brez groženj. Torcida je v izjavi o napadu zapisala, da je zanje Janica Kostelić zdaj političarka tako kot vsi drugi in da jo napadajo, ker vodi osrednjo državno športno institucijo ter ni storila nič, da bi sankcionirala ljudi, ki so v zadnjih dveh letih ignorirali zakon o športu, saj člani Torcide trdijo, da se borijo proti mafiji v nogometu, Janica pa z nogometno mafijo sodeluje. »Kaj je mislila, da bo dobila, ko bo prišla na Brač? Sladoled?« so še dodali.

Janica Kostelić se zahvaljuje Torcidi

Zdaj, mesec dni pozneje, je popolnoma drugače. In to zaradi požarov v Splitu. Navijači Torcide so v hipu postali nacionalni junaki. Ko se je ogenj bližal mestu, so se samoiniciativno organizirali in šli na pomoč gasilcem. Navijačem se je pridružilo nekaj igralcev Hajduka, med njimi kapetan Zvonimir Milić. Pa ne le to: s svojimi pozivi so navijači Hajduka spodbudili tudi navijače Dinama, svoje večne rivale, da so se jim pridružili v boju proti ognju. »Bad blue boysi prihajajo v Split na pomoč. Na prvem mestu je Hrvaška! Dajmo, vsi skupaj kot leta devetdeset! Ni predaje. Čas za rivalstvo bo, ko bo vse to minilo!« so zapisali na strani BBB. In spomnili, da to ni prvič, da sta rivalski navijaški skupini skupaj pomagali: Torcida je prišla BBB na pomoč v času poplav v Slavoniji. S to akcijo se je izkazalo, da ne gre zanemariti mobilizacijske moči nogometnih navijaških skupin.

In kaj se je zgodilo potem? Ko je skupaj skoraj tisoč navijačev različnih hrvaških nogometnih klubov družno pomagalo gasilcem, so se nenadoma z njimi hoteli fotografirati vsi hrvaški politiki. Mediji jim pojejo hvalospeve, njihovo hitro mobilizacijo celo uporabljajo v kritikah protipožarne obrambe, češ Torcida je v eni uri zbrala 500 ljudi, vojska v treh dneh sto. Na instagramu se jim je ganjen zahvaljeval hrvaški nogometaš Juventusa Mario Mandžukić. Zahvalili so se jim seveda tudi nogometaši Hajduka, oglasila se je celo med Torcido tako osovražena Janica Kostelić in se jim je na twitterju zahvalila za pomoč: »Hvala Torcidi in BBB za plemenitost.«

In Torcida? Dan potem, ko so postali junaki, so na facebooku objavili dolgo pismo, v katerem so razložili, zakaj so šli v akcijo. »Nimamo nobene želje po samopromociji. Vse to smo storili iz srca, ker smo menili, da Splitčani potrebujejo pomoč. Ne potrebujemo medijskih hvalospevov in zahval politikov. Torcida bo vedno glas malega človeka. Tako kot se borimo za pošten šport, tako smo se borili tudi proti ognju.« In nato so ošvrknili še politike, tako da se zdaj lahko nadaljuje nov krog v bitki Torcida proti Janica Kostelić.