V časopisih še vedno (razen zelo izjemoma) ni mogoče najti objav, ki bi domači in mednarodni javnosti podrobneje in pravilno predstavile, zakaj pri vsem tem zares gre, kaj je res v ozadju in zakaj je tisto, kar je v ozadju, še dosti bolj pomembno od tistega, kar gledalci, rekreativci in športni navijači lahko vidijo na TV-zaslonih ali preberejo v kratkih športnih novičkah. Treba se je zavedati, da sta politika in praksa antidopinga v zadnjih letih postali dosti večji »biznis« kot sam doping. Ker pa je ves ta sistem brez kakršnegakoli pomembnega zunanjega nadzora, se dogajajo umazane stvari. V zadnjih letih je število domnevno »ujetih« športnikov začelo upadati. Praktična posledica? Laboratoriji so se odločili, da bodo začeli izvajati tako imenovane retro teste. Kaj to pomeni?

Pri retro testih vzorec B (s kolesarjevo telesno tekočino) razdelijo v vzorca B1 in B2, potem pa ju naknadno preimenujejo v vzorca A in B. To je popolna manipulacija, saj tako prvotni B-vzorec, ki je namenjen le potrditvi vzorca A v primeru pozitivnega testa, izgubi ves pomen. To je tudi v jasnem in izrecnem nasprotju s pravili UCI.

Niti kolesarjem ni znano, kakšen ključ v UCI sploh uporabijo za izbiro vzorca za ponovni test med tisoči in tisoči vzorcev. A če izhajamo iz dejstva, da je vsakega vzorca dovolj le za en pravi test, in nikakor ne za dva, lahko sklenemo, da s tem pri UCI kršijo svoja lastna pravila. In naslednje vprašanje: zakaj to počnejo? Odgovor je na dlani: to storijo tedaj, kadar so prepriča

Prebrali ste manjši del članka,
če želite nadaljevati z branjem, se morate prijaviti, registrirati ali naročiti.

Registrirajte se povsem brezplačno - vsak mesec imate poleg vseh odprtih vsebin brezplačni dostop do 4 zaklenjenih člankov na spletnem portalu Dnevnik.si ter v mobilni aplikaciji Dnevnik.si.

NAROČI SE PRIJAVI SE

Še niste registrirani? Registrirajte se tukaj.

nagradna igra