»Zakaj pa to?« smo ga vprašali. »Ker imamo boljši ritem. Slovenski ansambli imajo v oberkreiner glasbi poudarek, ki ga drugi ansambli nimajo,« je odgovoril in nas inspiriral za finalno vprašanje. Ki se je glasilo: »Hočete reči, da je to tako kot z južnoslovansko glasbo pri Slovencih?« »Da, podobno,« je navrgel.

Ljudje z juga ljudem na sever plasirajo ritem. Za nekaj podobnega gre nemara pri latino glasbi v globalnem okvirju, bi si drznili dodati v teh dneh, ko nekateri že bežijo iz prostorov, v katerih se zasliši ultimativno triumfalen poletni hit Despacito.

Latino glasba ima v razvidu glasbenih žanrov poseben status. Kajti: ste kdaj od koga ali pač kadarkoli od kogarkoli slišali, da je latino obupen? Neposlušljiv? Seveda se najdejo tudi ljudje, ki imajo do njega odpor, vendar pa takšnih averzij, kot jih je metal nekoč izzval pri punkerjih (in obratno), ali tako, kot koga tretjega moti country, pa četrte narodnozabavna glasba, petega vse, kar je orientalskega, šestega jazz in tako naprej, tako latino ljudi vendarle ne moti. Morda zato, ker nas večina niti ne pozna španščine ali portugalščine, zato ne razumemo besedil. In nas zato ne morejo zmotiti.

Lahko se zgolj prepustiš ritmu, ta pa je, kot poudari Jan Plestenjak, izvajalec, ki mu nemara lahko rečemo prvak slovenskega popa, raven ritem: »Medtem ko v rock'n'rollu in še kakšni drugi zvrsti ritem niha, je v latinu raven. Pelje. Poleg tega so latino pesmi praviloma lirične in neagresivne. Ničesar ni preveč. Zato ne čudi, da so ljudem tudi pri nas všeč, kajti treba se je zavedati, da se pri nas soočajo vplivi Balkana, Mediterana in severa. Pravzaprav bi bilo bolj nenavadno, če bi ljudje množično padli na Beyoncé ali Rihanno. Po drugi strani pa pri latinu, kot se ga konzumira pri nas, ni očit

Prebrali ste manjši del članka,
če želite nadaljevati z branjem, se morate prijaviti, registrirati ali naročiti.

Registrirajte se povsem brezplačno - vsak mesec imate poleg vseh odprtih vsebin brezplačni dostop do 4 zaklenjenih člankov na spletnem portalu Dnevnik.si ter v mobilni aplikaciji Dnevnik.si.

NAROČI SE PRIJAVI SE

Še niste registrirani? Registrirajte se tukaj.

nagradna igra