Konec oktobra lani je velenjsko sodišče odločilo, da mora predsednik stranke SDS Janez Janša plačati 6000 evrov novinarki RTV Slovenija Eugeniji Carl, ker jo je žalil na twitterju. Janša trdi, da je za sodbo izvedel iz medijev in da je zato zamudil rok za odgovor na očitke v tožbi. Zato je 11. novembra vložil predlog za vrnitev v prejšnje stanje, torej v stanje pred sodbo. A mu to ni uspelo.

Sodnik: Janša je sam kriv, da je zamudil rok

Po sodnikovem mnenju je Janša sam kriv, da je zamudil rok za odgovor. Tako mora poleg 6000 evrov in s to tožbo povezanih stroškov Carlovi plačati še 654 evrov pravdnih stroškov zaradi predloga za vrnitev v prejšnje stanje.

Pismonoša je Janši tožbo prinesel 17. avgusta lani in ker Janše ni bilo doma, mu je v nabiralniku pustil obvestilo o prispeli pošiljki. Rok za prevzem na pošti je potekel prvega septembra. Janša je sodišču razložil, da je sicer 16. avgusta končal več kot tritedenski dopust v Bovcu, a je že naslednji dan začel dvotedenski dopust na hrvaškem otoku Pašman. Zato 17. avgusta, ko je prišel pismonoša, ni mogel sprejeti pošte. Na sodišču se je skliceval na pismonoše, češ da obvestila o pošiljki ni bilo, vendar je sodnik verjel pismonoši. Sodnik je prepričan tudi, da je imel Janša po vrnitvi z dopusta en dan dovolj, da gre na pošto.

»Utemeljeno lahko sklepamo, da je tudi sodišče menilo, da je šlo za izmikanje vročitvi,« pravi Eugenija Carl, ki je z odločitvijo sodišča zadovoljna. Pričakuje, da bo sodišče enako odločilo v primeru njene kolegice Mojce Šetinc Pašek, ki Janšo toži zaradi istega tvita.