V čem ste bili boljši od Domžal in Olimpije?

Mislim, da je odločila serija pozitivnih rezultatov v drugem delu prvenstva, s katero nam je uspelo izničiti kar velik zaostanek. Se nam pa obenem ni uspelo oddaljiti od Celjanov, ki so bili ves čas tesno za nami. Tudi oni so izgubili samo eno tekmo, a se jim ni uspelo prebiti v Evropo, kar daje dodatno težo našim šestdesetim točkam.

V katerem elementu igre ste najbolj napredovali?

Spet bi omenil drugi del prvenstva, v katerem smo delovali dosti bolj zrelo, saj so jeseni mladi fantje pridobili pomembne izkušnje. Ne samo da smo prejeli precej manj zadetkov, tudi vratar je imel, razen na tekmi z Olimpijo, manj dela. S tem smo postali tudi napadalnejši in tako uspešno uravnotežili igro. Na gostovanjih nismo niti enkrat izgubili, dosegli smo šest zmag, kar je lep dosežek. Pomembno pa je bilo, da smo točke osvajali tudi takrat, ko smo igrali slabo.

Bi lahko rekli, da ste imeli na kakšni od takšnih tekem tudi zvrhano mero sreče?

Še največ smo je imeli na zadnji tekmi proti Olimpiji, ki je bila boljši tekmec in bi lahko priigrala vsaj remi. Ampak ko je Sorčan ubranil najstrožjo kazen, smo dobili dodatno energijo in uspelo nam je zmagati. V nogometu so takšni trenutki zelo pomembni, saj veliko pripomorejo h končnemu uspehu.

V čem pa ste slabši od Maribora, samo v tem, da imate nižji proračun?

V spomladanskem delu prvenstva smo osvojili več točk kot oni. Maribor ima kontinuiteto in izkušnje, tako na igrišču kot v ustroju kluba, ki je na mnogo višji ravni. Ni blestel, je pa potrdil, da je dober tisti, ki zmaguje, tudi ko igra slabo.

Gorica se je po težavah pred dvema letoma uspešno dvigovala in marsikoga presenetila z naslovom podprvaka. Odslej se bo morala spopadati tudi z bremenom favorita.

Ne vem, ali je to pravilno razmišljanje. Ostati moramo skromni, saj še vedno nismo tako dobri, da bi lahko napadli vrh. Bistvo je, da se s pravilnim delom dvigujemo korak za korakom, z morebitnim prehitevanjem se lahko hitro zalomi.

Znova ste na evropskem tekmovanju, kjer bo zagotovo marsikaj odvisno od žreba.

Moja velika želja je, da bi spet naredili opaznejši korak v Evropi, kjer Gorica že dolgo ni dosegla vidnejšega rezultata. Res je, žreb je pomemben, kar smo spoznali tudi lani, ko smo v Maccabiju naleteli na premočnega tekmeca. Upam, da letos ne bo tako.

Se, tudi v povezavi z evropskimi nastopi, bojite prestopnega roka, ko utegnete ostati brez nekaterih nosilcev igre?

Saj smo navajeni na odhode, navsezadnje se s prodajo igralcev tudi preživljamo. Upam pa, da bodo fantje z nami do konca prestopnega roka oziroma vsaj do prvih avgustovskih dni, ko se začnejo glavne tovrstne aktivnosti. Povpraševanja je precej, a še nič konkretnega, ni pa nobenega dvoma, da nas bo kdo od nosilcev igre zapustil.

Kdo je tržno najzanimivejši, vratar Grega Sorčan?

Ne samo on, tudi Matija Boben, Rok Grudina, Rifet Kapić, Tine Kavčič… Moramo pa vseeno biti dovolj previdni, da ne sesujemo ekipe, da prodamo samo tiste igralce, ki jih bomo lahko nadomestili.

Se oglašata tudi Maribor in Olimpija?

Fantje se bolj spogledujejo s tujino, poleg tega pa dvomim, da lahko omenjena kluba plačata odškodnine, ki jih imajo naši najboljši igralci.

Imate vi osebno dovolj besede pri odločanju o kadrovskih aktivnostih?

Delamo skupaj z vodstvom kluba. Sem zadovoljen, saj sem imel, v okviru možnosti, precej proste roke že pri sestavljanju sedanje ekipe. Pri prodaji je seveda drugače, tu imajo glavno besedo agenti igralcev.

Prihajajo ponudbe tudi na vaš naslov?

Bil sem v igri za trenerja Olimpije, pogovarjali smo se, a so se odločili drugače. Nisem tip človeka, ki bi za vsako ceno rinil v ospredje. Dobri projekti me seveda zanimajo, ne bi pa šel drugam na enako raven, kot je v Gorici.

Pa se po toliko letih niste nekako nasitili Gorice?

Nikoli. Včasih bi si sicer želel, da bi ekipo oplemenitili z nekaj močnimi okrepitvami in naredili večji korak navzgor, a je to v našem okolju nemogoče.

Povsem ste se torej navadili tudi na občinstvo, ki ponavadi po dveh slabih podajah že vpije: Srebrnič, menjaj!

Uh, na to sem navajen že iz igralskih časov. Tudi fantom pravim, naj takšne klice preslišijo, čeprav je res, da negativna energija s tribun lahko vpliva tudi na samo igro. In obrnjeno. Se je pa po tekmi z Olimpijo na stadionu razleglo navdušenje, kakršnega ni bilo že dvajset let.

Ste bili kdaj v zadnjem obdobju soočeni tudi z možnostjo zamenjave?

Ne, niti nismo prišli do takšne situacije, da bi lahko razmišljali o tem, saj nismo padli v niz slabših rezultatov. V vodstvu kluba imam podporo, vsi skupaj vemo, kaj delamo. Sicer pa poglejte, katera kluba sta na vrhu lestvice: tista, ki nista zamenjala trenerja.

Imate še kaj stikov z nekdanjim trenerjem Luigijem Apolonijem?

Imam. Sodelovanje z njim je bilo zelo koristno, predvsem sem se veliko naučil o igri v obrambi, saj so Italijani na tem področju res mojstri. Videl sem veliko novih stvari, ki mi pridejo zelo prav.

Kdo pa je sicer vaš trenerski vzornik?

Dva sta, Massimiliano Allegri in Carlo Ancelotti.