V juniju imamo že zadnjo priložnost za uživanje v špragljevih jedi, kajti potem bo sezone špargljev konec. Šparglje lahko uporabite za pripravo raznolikih jedi, vse pa so lahko božanske.

Nekaj idej poiščite na www.sitfit.si:

- Špargljeva juha,

- Rižota s šparglji,

- Pečeni šparglji,

- Frtalja s šparglji,

- Špageti s šparglji,

- Šparglji v omaki s pirejem,

- Šparglji s pršutom.

Ko boste pripravili vse jedi s seznama, pa pripravite še to pito.

Listnato testo razvaljajte na pravokotnik – na približno 25 cm x 40 cm.

Za lepši izgled šparglje položite izmenično, enkrat naj konica gleda levo, drugič desno.

Pita je najboljša topla, dobra pa je tudi sobne temperature.

Ostanek pite lahko ohladite in jo naslednji dan pogrejete ali pa pustite, da se segreje na sobno temperaturo.

Dober tek! Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/.

RECEPT

SESTAVINE (za 4 osebe)

1 paketek listnatega testa

1 šopek čim tanjših špargljev

125 g skute

4 žlice sveže naribanega parmezana

2 žlici limoninega soka

1žlička limonine lupinice

1 konica noža muškatnega oreščka

4 kosi v olje vloženih sušenih paradižnikov

4 vejice svežega timijana

sol

poper

olivno olje

PRIPRAVA

Listnato testo razvaljajte na pekač, obložen s papirjem za peko. Centimeter od roba zarežite (a ne do konca!), da naredite rob ter testo z vilico po vsej površini prešpikajte. Testo pecite 15 minut na 200°C. Skupaj zmešajte skuto, nakockan paradižnik, limonin sok in lupinico, muškatni prešček, timijan in malo soli in popra. Šparglje narežite na širino listnatega testa in jih pokapajte z oljem, potresite s soljo in poprom ter vse vmasirajte v šparglje. Pečeno testo vzemite iz pečice in pustite počivati 5 minut. Testo znotraj roba namažite s skutinovo zmesjo, potem pa nanj razporedite šparglje in vse potresite z naribanim parmezanom. Še malo popoprajte in pecite še 15 minut. Pečeno pito vzemite iz pečice, po želji še malo okrasite s parmezanom, razrežite in postrezite.