Italijanski chef, ki se s svojo restavracijo s tremi Michelinovimi zvezdicami Osteria Francescana iz Modene redno uvršča na prva mesta najpomembnejših gastronomskih lestvic, je v boju proti odpadkom dejaven že nekaj let, strast do te tematike pa je bilo mogoče začutiti tudi ob njegovem obisku Ljubljane. »Dva dni star kruh, prezrele banane, potolčene bučke ali paradižnik zame niso odpadki, ampak so le drugačna sestavina. Iz prezrelega paradižnika lahko naredite čudovito juho,« je delil nasvete in nadaljeval: »Ko me vprašajo za recept prihodnosti, vedno rečem, vzemite si pol ure dvakrat na teden in stopite do lokalnih kmetovalcev, ribičev, sirarn ter vzpostavite odnos z majhnimi trgovinami. Kupujte sezonsko in ne preveč, s tem pa boste prihranili, bolje jedli in se borili proti odpadkom.«

Bottura, ki se je večer prej »izvrstno« okrepčal pri kolegici Ani Roš v Kobaridu, je na Teden nezavržene hrane prišel na povabilo Luke Jezerška, saj verjame, da najvplivnejši kuharji na svetu lahko širijo takšen odnos do hrane, enako pa razmišlja tudi Jezeršek. »Hrana postaja pri nas nekaj samoumevnega. Na eni strani se ogromno pogovarjamo o kulinariki, o chefih, na drugi strani pa jo iz domačih hladilnikov mečemo v smeti.« Metanja hrane v smeti je sicer veliko tudi v kuharskem šovu Master Chef na Pop TV, v katerem eden naših največjih gostincev sodeluje kot sodnik, a recimo, da se je Jezeršek s svojo pobudo nekoliko odkupil. Teden nezavržene hrane je namreč k nam ne samo pripeljal Botturo, ampak bo do 2. junija prinesel tudi kuharske delavnice brez zavržene hrane in menije po principu nič zavržene hrane v 20 slovenskih restavracijah, od JB in Strelca do Dvora Jezeršek in Majerije.