Po prvotnem predlogu vodstva Telekoma bi morala v nadzornem svetu ostati Borut Jamnik in Bernarda Babič, novi člani pa bi postali Tomislav Kalan, Uroš Mesojedec in Rok Rozman. Ker pa je SDH, ki ima v telekomunikacijskem operaterju več kot 62-odstotni delež, na skupščini podal nasprotni predlog, se je v novi nadzorni svet zavihtela kar predsednica uprave SDH Lidia Glavina. Delničarji so za nove nadzornike poleg Glavine imenovali še Barbaro Gorjup (sicer tudi nadzornico HSE), Ljubomira Rajšića (zunanjega svetovalca Telekoma Srbije), Barbaro Kürner Čad (nekdanjo direktorico Smučarske zveze Slovenije) in Bernardo Babič (zaposleno na Slovenskih železnicah).

Jamnik je po skupščini povedal, da »je Telekom v odlični formi, saj je družba zmanjšala izpostavljenost in stopnjo tveganja, povezano s tožbami za pol milijarde evrov, dolg, ki izhaja iz predkriznih časov se je znižal na petino, družba se je razdolžila, denarni tok pa stabiliziral.«

Iz ure v uro nov seznam nadzornikov

»Ta trenutek je povsem legitimno, da je večinski lastnik imenoval nadzorni svet v novi sestavi, za katerega verjamem, da bo sledil enakim ciljem, ki jim je sledil nadzorni svet do zdaj,« je Jamnik komentiral imenovanje Glavine med nadzornike Telekoma. Odločitev je označil za oportuno, v ozadju imenovanja novih nadzornikov pa je bil, kot pravi, izrazito kompleksen postopek, v katerega so bili vključeni ustrezni strokovnjaki za upravljanje z viri. Po naših informacijah pa se je pred samo skupščino seznam novih nadzornikov Telekoma spreminjal iz ure v uro, saj so potekala pospešena koalicijska usklajevanja. Na koncu je, tako naši viri, obveljal absolutno koalicijsko usklajen predlog, ki se je kasneje potrdil na sami skupščini.

SDH o »heterogenosti« novih nadzornikov

SDH je v sporočilu za javnost utemeljil imenovanje novih nadzornikov Telekoma s tem, da so pri predlogu upoštevali heterogenost sestave nadzornega sveta po različnih kriterijih, med drugim glede na znanja in izkušnje, heterogeno izobrazbeno strukturo ter spol. »SDH je temeljito preveril tudi potencialna nasprotja interesov kandidatov, vključno z njihovo neodvisnostjo, in z vidika teh dveh kriterijev ugotovil, da so kandidati primerni, sestava nadzornega sveta pa optimalna,« poudarjajo na holdingu. Glede imenovanja Glavine pa so pojasnili, da »SDH s tem imenovanjem izkazuje najvišjo možno stopnjo skrbnosti pri upravljanju kapitalskih naložb države«.

Kako je Veber ostal pred vrati

Za manjši šov je pred skupščino poskrbel tudi poslanec SD Janko Veber. Po facebooku je namreč napovedal protestni shod društva Sloga, vendar ni bilo niti protesta niti protestnikov. Veber se je kot predstavnik ljudstva želel udeležiti skupščine, češ da je ta javna in da ima pravico do udeležbe. A ker se na skupščino ni predhodno prijavil, so mu vstop preprečili. Veber je v izjavi za javnost zapisal, da ima Telekom na voljo vse obrambne načrte, ker ima podatke o varovanju pomembnih vojnih lokacij. Interes o njegovi prodaji tujcem po njegovih besedah kaže, »da sta ogrožena ne le tehnološki razvoj in razvoj znanosti, temveč tudi varnost države«. Delničarji so potrdili tudi predlog uprave o izplačilu dividend v višini 32,5 milijona evrov oziroma 5 evrov bruto na delnico. Telekomov lanski bilančni dobiček je sicer znašal 32,8 milijona evrov.